Smittskyddsläkaren Johan Nöjd på regionens smittskyddsenhet berättar att man nu, tillsammans med Enköpings kommuns miljöavdelning, jobbar för att få reda på vad som ligger bakom utbrottet.
– Man vill helst få provta någon som har symptom. Då kan man få veta exakt efter en-två dygn. Samtidigt händer det ibland saker med proverna så det är inte alltid lätt, säger han.
Egentligen tycker han inte att man ska använda ordet magsjuka eftersom det är väldigt ospecifikt.
– Med magsjuka menar vi ett utbrott av kräkningar och diarré. Orsaken till utbrottet kan vara flera; det kan vara bakterier man fått i sig, men det kan också vara toxin av bakterier eller virus. Calici-viruset kallar vi lite slarvigt magsjukevirus, det är en klassiker som härjar runt på sjukhus, särskilda boenden och bland allmänheten, säger han.
Innan provsvaren är klara är det dock för tidigt att säga något om orsaken till Enköpingsutbrottet, menar han, och han vill heller inte spekulera.
Virus och bakterier kan komma in i restaurangmat på olika sätt. Via smittad personal som ändå går till jobbet är ett sätt. Kontaminerat (förorenat) livsmedel är ett annat.
– Det har varit flera stora utbrott där massa människor varit sjuka i hela landet. Ett av de tillfällena kunde man till exempel i efterhand konstatera att bakterier från fågelavföring hade kontaminerat grönkål.