Peter Mangano backar släpet genom grindarna till den stadsnära fårhagen vid Gröngarn/Dyarna. Tackornas och lammens ivriga bräkanden inifrån kärran skvallrar om vad som är på gång.
När Martina Söderlund och Peter Mangano ett ögonblick senare öppnar kärran och släpper ut fåren i deras nya hage skuttar några ivrigt ut för att käka av det gröna och frodiga gräset. Andra är lite försiktigare generaler, stannar till och tvekar en liten stund på landgången innan de tar språnget ut i det okända.
Det märks att äta är prio ett för de sju lammen och fem tackorna. Och det är det som är en av vinsterna med att låta fåren beta i naturreservatet.
– De är jätteduktiga landskapsvårdare, berättar Martina Söderlund.
– För oss är det viktiga att de får betet och kommunen är glad för att de äter upp sly, säger Peter Mangano.
Under vinterhalvåret har fårägarna sina djur i Bredsand. Det här är andra sommaren som de har sommarbetet på Gröngarn och det är tredje sommaren som Enköpings kommun har får på sin mark.
Lammen följer sina mammor upp i slänten för att utforska menyn i den mer sluttande terrängen. Det yngsta lammet är bara två veckor.
Det är tre olika raser: rya, finull och leicester, och det är för ullens skull och för att bevara det öppna landskapet som paret skaffade sig sina första får 2021.
Under våren kommer ytterligare en besättning med får att anlända till den andra fårhagen på Gröngarn. Granndjuren kossorna kommer också till sitt sommarbete inom kort.
De nyinflyttade kommer att hämtas hem till Bredsand en stund under juni för att klippas. Senare under sommaren kommer de att återvända till Gröngarn, där de stormtrivs.
– De trivs väldigt bra här. Det är så lugnt, säger Martina Söderlund.
Hon och Peter Mangano släpper dock långt ifrån sig sina djur vind för våg.
– Vi kommer hit varje dag för att titta till dem. Kommunen kommer också hit varje dag, säger hon.
I höst är det dags att flytta hem till Bredsand igen.
– Förra året tog vi hem dem första veckan i oktober, berättar Martina Söderlund.
Det går faktiskt att sticka sig en tröja med garn från Gröngarn. Enligt Martina Söderlund kommer det att bli bra kvalitet på det garn som görs på ullen som klipps av fåren senare i höst.
– Det är den ullen som kommer till på sommaren som är den bästa.