26-åriga Casper Eriksson från Enköping har tävlat och vunnit i kocktävlingen Copper Skillet och representerat Sverige i världsfinalen i Las Vegas. När nyår nalkas är det givet att det är han som ställer sig i köket för att laga iordning menyn.
– Det brukar bli så, säger han skrattandes och fortsätter: Jag har alltid tyckt om att skämma bort andra med mat. Och tacksamheten man får är värt mer än pengarna.
Det viktigaste med nyår för honom är god mat, god dryck – och för honom som kock – tid för att sitta ned med sällskapet. Dagarna innan nyårsafton är han redo på att ta emot samtal om mat-tips.
– Man får alltid frågor från folk som sitter i skiten. Jag har som heta linjen fast för mat från och med mellandagarna och framåt. Min mamma brukar vara expert på att ringa och fråga om exempelvis innertemperatur. Mellan halv fem och sju brukar det vara ganska hektiskt, då ringer många.
Nu vill Casper tipsa Enköpingsborna om två olika nyårsmenyer. En för att hjälpa eftersläntrare med panik och en egen dröm-meny.
Caspers snabba menyn:
Förrätt: Ceviche
Köp färsk fisk, gärna vit fisk som torsk, havskatt eller dylikt. Marinera fisken med lime och salt en kvart innan du ska servera. Vänd den samtidigt i skivad rödlök, koriander och chili. Toppa med krasse, späda salladsblad och rostad majs.
Varmrätt: Steak minute
Be din lokala deli om tunnare skivor utskuren biff (helst svensk). Det finns alltid färskt kött att få tag i. Köp dig ett par fina tomater, silverlök, persilja och körvel. Gör en god, fräsch tomatsallad med mycket av örterna i. Biffen steker du på högsta värme, 1 till 1,5 minut på varje sida. När köttet vilar går du i med en skvätt rödvin i pannan du stekt i, och lite kalvfond. Då har du fått till den bästa skysåsen.
Dessert: Stekt sockerkaka med punschgrädde och bär
Gräv fram en färdig sockerkaka i hyllorna på affären, lite grädde samt de sorters bär du gillar. Skär upp sockerkakan i 2 cm tjocka skivor och stek dem i smör så att de blir frasiga och smöriga. Vispa upp grädden lätt och slå i några droppar punsch. Servera med massa bär.
Caspers dröm-meny:
Förrätt: Råbiff
Om jag får välja vill jag göra hackad råbiff med svenska smaker. Svenskt innanlår hackad i fina tärningar med egengjordmajonnäs på ramslök som plockades i våras. Salt på trattkantarellerna som plockades i höstas. Jag toppar med friterad jordärtskocka, riven Almnäs tegelost och mikrogrönt från Mälardalens mikrogrönt.
Varmrätt: Hummer med eldad grädde och snabblagad kål
Eldad grädde är farligt gott och låter mer avancerat än vad det är. Ta glödande kol från grillen och lägg ned i helst vanlig ovispad grädde. Låt det dra i en timme och sila av det. Koka sedan upp det på spisen och tillsätt lite japansk soja, salt och citron. Stek hummern i brynt smör med lite salt. Plocka svartkål, grönkål och bladen från brysselkål, sautera snabbt i en panna med olivolja och salt. Innan servering skummar du upp såsen med en stavmixer för fin finish.
Dessert: Tarte tatin med vaniljglass
Låt äpplen få karamelliseras i socker och smör. Jag brukar själv tillsätta rosmarin och havssalt för att bryta av sötman. När man karamelliserat äpplena täcker man dem i stekpannan med smördeg. Hatten av till dig om du gör en egen smördeg, men här går det lika bra att fuska och köpa färdig. Kör i ugn på 160 grader i ungefär en timme. Plocka ut den och vänd upp på en tallrik. Toppa med glass.