På Återbruket i Enköping står sedan en tid en container för att samla in textilier. Skillnaden är att det nu är krav på att använda den.
Det är också den enda fasta platsen i kommunen där man kan slänga sina gamla kläder eller andra textilier som är för smutsiga eller trasiga för att skänkas bort.
För de som inte bor centralt i kommunen finns det sex chanser per år att lämna in textilier och andra material via det mobila Återbruket som besöker Grillby, Fjärdhundra, Lillkyrka och Örsundsbro.
Finns det planer på att ha textilinsamling närmare hemmen i framtiden?
– Det kan jag inte svara på, vi väntar på att lagstiftningen ska tydliggöras. Det kan hända att det kommer ett producentansvar som säger att det ska göras på ett annat sätt. Därför har vi valt att inte lägga resurser på det just nu, säger Linda Gårdstam, planeringschef på Vafabmiljö.
Lagen verkar ändå ha fått effekt redan. Bara i Enköping har 24 ton textilier lämnats in sedan årsskiftet. Det är en ökning med 50 procent jämfört med samma period förra året.
– Jag får frågor om detta x antal gånger per dag. Intresset har ökat och frågorna är många både från privatpersoner och företag, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på Vafabmiljö.
Men hur ska textilierna sorteras då?
I Återbrukets container för textilier kan man slänga både det som är helt och rent och smutsigt och trasigt, gärna i en påse för att hålla fukten borta.
– Det som hamnar i textilinsamlingen och går att återanvända, kommer att återanvändas, menar Gunnar Weiring.
De textilier som lämnas in i Enköping hämtas upp av biståndsorganisationen Human Bridge och skickas till Rosersberg utanför Märsta. I Rosersberg sorteras det som går att sälja i Sverige ut. Majoriteten skickas däremot till Vilnius i Litauen, där det finns en stor sorteringsanläggning.
Det som är helt och rent går till humanitära insatser i olika delar av världen, annars återvinns det på andra sätt. Trasor kan till exempel användas som stoppning i bilar eller ljudisolering på kontor. Tyger som är för kontaminerade med exempelvis olja eller är för fuktiga, eldas upp.
Textilinsamling bör dock inte blandas ihop med klädinsamling. Olika hjälporganisationer och second hand-butiker samlar in kläder i boxar som ofta finns på flera platser i en stad. Att ge kläder en ny chans på det sättet är något Linda Gårdstam slår ett slag för.
– Det går fortsatt jättebra att lämna rena och hela kläder till second hand-butiker. Det uppmuntrar vi verkligen till, säger hon.