Taste of Bangla har rest sig ur askan

I somras förstördes Taste of Bangla i en brand. Nu håller restaurangen på att resa sig ur askan – men på ny plats i centrum.

Sana Ula och Yousuf Chowdhurry Sunny flyttar Taste of Bangla till Kungsgatan i Enköpings centrum.

Sana Ula och Yousuf Chowdhurry Sunny flyttar Taste of Bangla till Kungsgatan i Enköpings centrum.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-09-16 06:00

Söndagen den 19 juli i år larmades räddningstjänsten ut på en fullt utvecklad brand i Taste of Banglas restaurang i gamla Fannakiosken. Två timmar senare var branden släckt, men restaurangen gick inte att rädda. Den var totalförstörd. Branden hade startat i tandooriugnen och spridit sig snabbt i trägolvet.

Verksamheten slogs i spillror i Enköping (Taste of Bangla har även två restauranger i Uppsala). Sana Ula förklarar att inget försäkringsbolag hade velat erbjuda en rimlig försäkring för den gamla kiosken. Restaurangrörelsen fick därmed ta hela förlusten av det förstörda köket med all utrustning.

Medarbetarna på den lilla restaurangen fick mycket stöd efter branden. Sana Ula berättar om hur rörd han blev när ett litet barn i en av familjerna i kundkretsen grät över den ödelagda restaurangen.

– Det är jättefina människor i Enköping. När vi först öppnade här i Enköping trodde vi inte att vi skulle få en så bra respons som vi fick i den lilla kiosken, berättar han.  

Men nu är Taste of Bangla på väg att återuppstå. Den här gången på Kungsgatan i Enköpings centrum.

undefined
Här öppnar den nya restaurangen inom kort.

Hantverkare jobbar för fullt med att få i ordning lokalerna. Siktet är inställt på att öppna kring slutet av september. Men Sana Ula och hans kompanjon Yousuf Chowdhurry Sunny kan inte utlova något exakt öppningsdatum. Men så fort lokalerna är redo öppnar man.

– Vi vill öppna väldigt snart, säger Sana Ula.

Till skillnad från den förra restaurangen kommer nya Taste of Bangla att ha sittplatser för matgäster inomhus. Den förra var inriktad på hämtmat (take away).

Menyn kommer att bli mer exklusiv och omfattande än den som fanns i Fannakiosken, med till och med nyare maträtter än på moderrestaurangen i Uppsala. En annan nyhet i de nya lokalerna blir att gästerna kan välja vin eller öl till maten.

– Vi satsar på stark kvalitet. Vi mortlar kryddorna själva. Det blir en annan känsla om man gör sina egna kryddor, berättar Sana Ula.

undefined
Skyltfönstret är dekorerat.

En av skillnaderna mellan det bangladeshiska köket och det indiska är att man använder kokosgrädde/kokosmjölk i rätterna i Bangladesh medan indierna ofta använder vanlig grädde.

Till nästa utesäsong kommer en uteservering med 60 platser att finnas vid Taste of Bangla. Inne i restauranglokalen räknar Yousuf Chowdhurry Sunny och Sana Ula med att det blir 35-40 sittplatser, med avstånd.

Karta: Kungsgatan 8
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!