Under 1600- och 1700-talet pryddes barockparken vid Ekolsunds slott av över 20 fontäner. Man tuktade naturen i barockens trädgårdskonst och i de storslagna slottsparkerna var vattenkaskader en viktig del.
För att förse fontänerna med vatten anlades ett system av dammar vid slottet, inspirerat av den franska trädgårdskonsten. En vattenpark som är unik i Sverige idag.
Genom åren har vattnets vägar ändrats, vallar förstörts, dammar växt igen och vattnet blivit övergött av jordbruk och avlopp.
Men tack vare statligt stöd i ett Lona-projekt (Lokal naturvårdssatsning) kan de unika dammarna vid Ekolsunds slott nu renoveras.
– Det var utländska besökare som uppmärksammade oss på att vattenparken vid slottet är unik i Sverige, de var vanligare i Frankrike och Italien. Det är en kulturmiljö från 1600-talet man bör ta tillvara, säger Nils Lidbaum i ägarfamiljen vid Ekolsundss slott.
En grävmaskin har nu grävt fram en av de gamla dammarna framför slottet som var helt igenväxt och vallar mellan dammarna bredvid slottet har renoverats så vattnet i dem går att reglera igen.
Projektet har betydelse ur flera aspekter. Dels är det en unik kulturhistorisk miljö som återskapas och dels gör det nytta för miljön då vatten gynnar den biologiska mångfalden och dammarna renar vatten från kringliggande jordbruksmarker.
Den lilla Liliandammen strax söder om slottsbyggnaden var från början helt cirkelrund men har genom övergödningen växt igen. Tack vare de åtgärder som nu görs ses vattenspegel i dammen för första gången på flera år.
Längst bort på den stora gräsytan öster om slottet, som en gång var en barockpark, återställs dammen vid Stora språnget. Härifrån går vattnet ut i naturreservatet i Hjälstaviken och vidare till Mälaren.
– Utöver miljöaspekten är det roligt att vi åter får en vattenspegel framför slottet, det ger en annan upplevelse av slottsparken, säger Nils Lidbaum.
Det är tack vare samarbete med Enköpings kommun som man kunna söka LONA-bidrag för projektet.
– Det är ett jätteintressant projekt och bra när en driven markägare tar det här initiativet. Vi stöttar med den administrativa biten i projektet, man måste ha kommunens godkännande för att ansöka om bidraget, säger Johan Axnér, vattenstrateg vid Enköpings kommun.
Budgeten för projektet ligger på cirka en miljon kronor och bidragsdelen för våtmarksprojekt ligger på 90 procent av den totala kostnaden.