Utredning om olyckan klar: "Slangfel eller spill"

I januari drabbades Pepparotsbadet av en olycka när en giftig gas läckte ut. Enköpings kommun har gjort en internutredning om vad som hände. Nu är resultaten här.

"Väldigt tråkigt att olyckan hände. Förhoppningsvis kan vi dra nyttiga lärdomar av det här, säger enhetschefen Jimmy Wiltfalk.

"Väldigt tråkigt att olyckan hände. Förhoppningsvis kan vi dra nyttiga lärdomar av det här, säger enhetschefen Jimmy Wiltfalk.

Foto: Antonios Antoniadis

Enköping2021-03-17 18:00

Som tidningen rapporterat inträffade en olycka på Pepparotsbadet tidigare i år. Olyckan uppstod när natriumhypoklorit skulle lastas från lastbil in till avsedd tank inne i badet. Internutredningen har inte slagit fast exakt vad som hänt, men man har tagit fram till olika scenarior om vad som hänt.

– Det mest sannolika är att slangen från leverantören var kontaminerad. Det här tror vi eftersom gasbildningen upptäcktes i källarens klortank innan man hade spillt ut den större mängden natriumhypoklorit på marken, säger Jimmy Wiltfalk, ansvarig för utredningen i Enköpings kommun.

Den kemiska reaktionen på marken tros ha uppstått av att kloret reagerade på något som redan fanns där. Exempelvis vägsalt, smuts eller spill från asfalteringen. Jimmy Wiltfalk vill däremot inte utesluta att det finns andra förklaringar till olyckan.

– Ifall det inte var en kontaminerad slang eller spill som orsakade olyckan kan det vara ett fel som skedde i inlastningsdelen. Det kan vara så att det rör sig om ett felbygge eller något fel med ventilationen just den dagen, säger han.

I samband med utredningen har det uppdagats en del brister i badets säkerhet. Bland annat ska larmet i källaren kunna larma på olika sätt vid olika typer av händelser. Så är det inte i dag, berättar Jimmy Wiltfalk.

– Det är viktigt att tänka på alla detaljer. I samband med byggnationen har man inte heller installerat ett överfyllnadsskydd som säger till när det blir fullt i tanken för natriumhypoklorit. Det är ett val som projektet gjort och som vi i verksamheten tycker är felaktigt. Eftersom det inte finns några krav på det så är det enkelt att skippa och spara in pengar, säger han.

På måndag den 22 mars öppnar badet för allmänheten, men utredningen har skickat en lista med åtgärder som måste verkställas framöver. Det rör sig om olika punkter som behöver vara färdiga i olika etapper, det vill säga 31 mars och 31 maj i år.

– Det är jätteskönt att personalen inte fick jätteallvarliga skador, även om de fick vissa lung- och luftvägsbesvär. I framtiden blir det viktigt att undvika den här typen av arbetsolyckor så mycket som det går. Samtidigt är det bra att vissa detaljer som man förbisett nu kommer upp till ytan, det gör oss chans till förbättring, säger Jimmy Wiltfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!