Enköpings kommun, Kvinnojouren och Polisen samarbetar för att uppmärksamma den pågående nationella kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) uppger 23 procent av tjejerna och 14 procent av killarna i åldrarna 16-24 att de någon gång har blivit utsatta för våld. Detta är något som kampanjen vill både lyfta och förebygga.
Emma Jernberg, kurator på kvinnojouren i Enköping, håller i flera föreläsningar kring ämnet.
– Vi gör det här på lokal nivå för att belysa kampanjen i vår kommun, säger hon.
Kvinnojouren kan hjälpa både utsatta och anhöriga med praktiska råd såväl som mentalt stöd.
– En del kan vara att hjälpa till med socialtjänst. Men också att informera om hur det fungerar med bodelning eller göra en säkerhetsplanering, säger Emma Jernberg.
Det mentala stödet är extra viktigt för unga.
– För en ungdom är det ofta svart eller vitt. De tänker att de aldrig kommer hitta någon ny utan att det är enda kärleken. Då pratar vi med dem om vad som är en schysst relation, en dålig relation och var gränsen går för våld. I en första relation har man ofta inte de referensramarna, förklarar hon.
Kvinnojouren har insett att många utsatta personer främst associerar våld i relationer med fysiskt våld. Men våld kan visa sig på många fler sätt än så.
– Både vuxna och barn tänker på det sättet. Vi behöver bredda deras syn på vad våld faktiskt är. Det kan vara exempelvis psykiskt våld, sexuellt våld och digitaliserat våld, säger Emma Jernberg.
Att upptäcka våld i relationer kan vara svårt, men kvinnojouren har märkt att det är lättare att identifiera det i unga relationer.
– Den stora skillnaden mellan vuxna och unga relationer är att våldet bland unga ofta förekommer där vuxna är närvarande. Exempelvis i skolan eller i föräldrahemmet. Vi vuxna har då en möjlighet och en skyldighet att agera, förklarar hon.
Men att agera är lättare sagt än gjort. Många föräldrar ringer in till kvinnojouren för att få hjälp. Den vanligaste frågan som de får är just "Vad kan vi göra?"
Emma Jernberg kommer här med några tips att tänka på:
Lita på din magkänsla
– Om du har en magkänsla av att något känns fel, våga lita på den även om du inte kan säga exakt vad det är.
Uppmärksamma beteenden
– Det kan vara rena konkreta grejer som man upptäcker, som fysiska skador eller beteendestörningar. Om ditt barn plötsligt slutar använda smink eller klär sig heltäckande, slutar umgås med sina vänner eller slutar med sitt fritidsintresse.
Lyssna noga
– Det är viktigt att lyssna och försöka förstå att det inte är så lätt att lämna en relation där det förekommer våld.
Ge inga ultimatum
– Det är viktigt att inte ställa ultimatum utan istället finnas där och lyssna
Det är inte den utsattes fel
– Många bär på mycket skuld och skam och det är därför viktigt att påminna om att det inte är deras fel att de blivit utsatta.
Ge inte upp
– Det kan som förälder vara jobbigt att stå bredvid och inte få så mycket respons. Det kan kännas hopplöst och du blir desperat. Men det är viktigt att fortsätta lyssna på personen och finnas där.