Vindrömmarna: Kerstin testar odla eget med 175 plantor

Varje lördagseftermiddag påminner Thorsvis kyrkklockor att det är helg. Men för Kerstin Hermelin kanske det inte blir så många stillsamma lördagar framöver. 
– Man måste göra något som man tycker känns som en rolig utmaning för att man ska orka vara uthållig, säger hon.

"Det är kul med mat och dryck. Vi är inte så kunniga i vinodling men det är en härlig slutprodukt", säger Kerstin Hermelin på Thorsvi Gård

"Det är kul med mat och dryck. Vi är inte så kunniga i vinodling men det är en härlig slutprodukt", säger Kerstin Hermelin på Thorsvi Gård

Foto: Annie Engström

Enköping2025-06-29 05:00

Sen sju år tillbaka bor paret Hermelin med sina tre barn på Thorsvi Gård. Här delar de plats med svärföräldrar, gäststugans hyresgäster, husdjur och får. 

Och nu hoppas de på ännu ett tillskott – vinodling. 

– Vi gör det här i år för att lära oss. Vi har landat i att vi vill erbjuda en oas härute, säger Kerstin Hermelin.

För några veckor sedan satte de igång arbetet. Jordborren gick varm på fältet och i de 30 cm djupa hålen sattes 175 vinplantor. Sen dess har den största utmaningen varit att få bukt på ogräset.

– Här stod jag och svettades nyss. Det är mycket Svinmålla här som brer ut sig, men det måste bort, säger Kerstin och parerar solens strålar med handen.

"När man går för nånting stort är det klart att det finns mycket tankar om och men. Det är en skräckblandad förtjusning, men vi är peppade", säger Kerstin Hermelin som fått kämpa hårt vid Thorsvi Gård
"När man går för nånting stort är det klart att det finns mycket tankar om och men. Det är en skräckblandad förtjusning, men vi är peppade", säger Kerstin Hermelin som fått kämpa hårt vid Thorsvi Gård

Idag är det inte bara sol ute, det verkar även vara sol i sinne på gården. Trots att det bara är en prov-odling, formas redan drömmar om att kombinera gårdsupplevelsen med mat och dryck.

– En stor dröm är att den gamla logen ska bli en restaurang med festlokal och vineri, säger Kerstin.

"Jag ser framför mig att portarna öppnas och sen är det en stor utedel", säger Kerstin Hermelin
"Jag ser framför mig att portarna öppnas och sen är det en stor utedel", säger Kerstin Hermelin
Snart kanske fåren Mysan och Tess får flytta ut från den gamla logens tomt och ge plats åt ett vineri
Snart kanske fåren Mysan och Tess får flytta ut från den gamla logens tomt och ge plats åt ett vineri

Något som kan sätta käppar i hjulet för vinets framtid på Thorsvi är klimatet. Frostiga vårnätter kan orsaka stora skördebortfall. Men det vill inte Kerstin oroa sig för alltför mycket.

– Den risken finns i Frankrike också och där har de olika lösningar för det.

Fjolårets studiebesök i det franska vindistriktet Champagne gav paret en inblick i processen från druva till slutprodukt. Men helt klara på vinets kretslopp är de ändå inte.

– Det var maffigt i vinkällarna, men fransmännen bröt på engelska så vi stod där o ba "vad sa han", skrattar Kerstin.

Frågetecknen kring vinets produktion lämnas dock till framtiden. Och i nuet har de redan kontakt med flera svenska vinodlingar. 

– Vi får lära oss efter hand. Det är så skönt att andra gjort och gör det här så att vi kan få mycket tips där i hur vi ska tänka, säger hon.

"Jag hörde ett bra citat en gång. Om du är en fågel, är du då rädd för att grenen ska brista eller litar du på dina vingar?", säger Kerstin Hermelin som verkar lita på sina vingar
"Jag hörde ett bra citat en gång. Om du är en fågel, är du då rädd för att grenen ska brista eller litar du på dina vingar?", säger Kerstin Hermelin som verkar lita på sina vingar

Enligt parets beräkningar får 5000 plantor plats på varje hektars odling. Minst sagt yteffektivt, men däremot tidskrävande. Det är inte förrän år fem som varje planta ger en flaska vin. Men det är ingen stress för Kerstin Hermelin.

– Det är bättre med kvalitet än kvantitet. Det handlar om att lära sig och utöka successivt. Till nästa år vill jag utöka med en eller två hektar och använda hela fältet till vinodling, säger hon.

Och att lära sig, gör de redan i mängder. Även druvsorten fick testas fram. Efter att ha fått den robusta druvan "Solaris" rekommenderat till sig, beställde paret hem flera svenska "Solaris-viner". 

– De var jättegoda och smakade lite citrus och fläder, säger Kerstin.

Ett vitt vin vill de alltså sikta på, men i vilket format är de inte säkra på än.

– När man firar olika tillfällen i livet så är det ju mousserande man skålar i, så det är lockande, säger hon.

Förbi Thorsvis kyrka, som står på gården, öppnar ett stort fält upp sig. Här har de tidigare odlat majs, pumpa och solrosor, men nu är det dags för nytt
Förbi Thorsvis kyrka, som står på gården, öppnar ett stort fält upp sig. Här har de tidigare odlat majs, pumpa och solrosor, men nu är det dags för nytt

Kossor betar i grannhagen och en fågel kvittrar från ett träd vid den kyrkan där Kerstin och Johan Hermelin gifte sig. Makarna verkar ha tänkt på det mesta gällande sitt vin, inklusive namnet.

– Jag kan se framför mig att man sitter på en bänk under trädet och blickar ut över fältet med ett glas hemgjort Thorsvin i handen, säger Kerstin Hermelin.

Utan varken spikade framtidsplaner eller tidigare erfarenhet väljer de därför att trotsa eventuella oroligheter och följa sina drömmar.

– Vi kan inte förutse allt man kan stöta på. Det går inte att kontrollera allting utan man får ha tilltro till att allt kommer gå bra, säger hon.

Riksdagsbeslutet

Sen den 1 juni får småskaliga vin-, sprit- och ölproducenter sälja direkt från gården.

För att få tillstånd för gårdsförsäljning måste tillverkaren vara juridiskt och ekonomiskt oberoende.

Sökanden ska även ha klarat ett kunskapsprov för att visa på tillräckliga kunskaper om alkohollagen.

Produktionen får inte överstiga 75 000 liter spritdrycker och 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol.

Max 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och tre liter jästa alkoholdrycker får varje person köpa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!