"Vräkning är alltid sista alternativet"

Förra året vräktes sju barn och deras familjer från bostäder i Enköping. Samtliga bodde hos privata hyresvärdar.

Enköpings Hyresbostäders vd Carina Weir säger att bolaget gör allt för att inget barn ska behöva vräkas från den bostad de bor i.

Enköpings Hyresbostäders vd Carina Weir säger att bolaget gör allt för att inget barn ska behöva vräkas från den bostad de bor i.

Foto: Tore Meek

Enköping2021-09-14 06:00

Sedan Barnkonventionen blev lag 1 januari 2020 är exempelvis kommuner skyldiga att följa den. Det innebär bland annat att barnrättsperspektivet måste lyftas in i beslut som fattas men också att barnets bästa alltid ska gå först.

Siffror från Kronofogdemyndigheten visar att sju barn i Enköping berördes av vräkningar, eller avhysningar som myndigheten kallar det, förra året. 

I första hand är det myndigheter, kommuner och regioner som måste följa barnkonventionen. Privata fastighetsägare tillhör inte någon av dessa aktörer och är alltså inte skyldiga att se till barnen först om deras föräldrar inte betalat hyran eller misskött sig på annat sätt.

Enköpings Hyresbostäder, som är kommunens bostadsbolag, tillhör däremot dem som har att följa konventionen.

– Vi gör allt vi kan för att ett barn inte ska behöva avhysas, säger bolagets vd Carina Weir.

2019  och 2020 avhyste bolaget tre respektive sju hyresgäster. Enligt vad EHB känner till hade ingen av dem några barn. Hittills i år är det fem hyresgäster som avhysts. I en av de dessa familjer kan det ha funnits ett eller flera barn, något som tillhör ovanligheterna, enligt Carina Weir.

– Ibland är det svårt att veta om det är barn inblandade. De kan exempelvis bo inneboende utan att vi känner till det, förklarar Carina Weir.

Hon säger att bolagets intentioner är att ingen, varken vuxna eller barn, ska förlora sin bostad. Därför har man ett tätt samarbete med kommunens socialtjänst de gånger det går så långt att ingen annan utväg finns än avhysning.

– Ibland är det först när socialtjänsten blir inkopplad som folk förstår, det kan bli startskottet för agerande.

Socialtjänsten kan hjälpa till på en mängd olika sätt och samarbetet de två myndigheterna emellan är oerhört värdefullt, menar Carina Weir.

– Det viktiga är att titta på hur man kan stötta i varje enskilt fall. Orsakerna bakom en hyresskuld, till exempel, kan vara allt från att man inväntar en ersättning från Försäkringskassan till missbruk och psykiskt ohälsa. Men vår absoluta ingång är att inte något barn ska vräkas, säger hon.

Även privata fastighetsägare flaggar till socialtjänsten om de behöver avhysa hyresgäster. 

Christian Buråker på Kicomp fastigheter i Enköping säger till EP att man i närtid dock inte haft något fall där barn varit inblandade.

– Men i längden kan vi förstås inte ha hyresgäster som inte betalar. Men oftast är vi för snälla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!