Redan i skyltfönstret på Gestbloms kunde man klart och tydligt se att årets bokrea hade startat. Inne i butiken stor böckerna staplade på varann i höga travar där en och annan bokmal hovrade över årets reasortiment.

Christina Nilsson går alltid på bokrean och hade plockat ner två böcker i korgen.

– Spänning ska det vara, jag läser ofta deckare. När jag växte upp var jag omgiven av böcker. Jag läser jämt och jag läser snabbt, man kan säga att jag är en riktig bokmal. Men i mitt yrke som lärare märker jag att det har blivit sämre med både läsning och rättstavning bland barn och ungdomar, det är synd tycker jag. Det ger så mycket att läsa, barn behöver det.

Artikelbild

| Fynd. Åsa Eklund, jobbar på Gestbloms och har hittat några favoriter på årets bokrea, bland annat barnboken Fyra årstider på en dag.

Någon trängsel bland böckerna var det inte, även om det hela tiden är en strid ström av nyfikna bokköpare som kommer in i butiken. Tidigare års köer till bokreans öppnande har lagt sig, så kan det nog komma att se ut även framöver.

–  Jag tror att det kommer att fortsätta se ut som det gör i dag. Vi har haft öppet som en vanlig dag här, så har vi haft i flera år nu. För tiotalet år sedan när bokrean var som mest populär öppnade vi redan klockan sju på morgonen. Men det är fortfarande en rolig händelse som man ser fram emot varje år, säger Gustav Alle.

Tord Lundholm är mest nyfiken vad som finns på årets bokrea, blir det nåt köp, blir det nog en deckare.

– Just nu läser jag Breakfast at Tiffany's av Truman Capote, han skriver otroligt bra tycker jag. Än har jag inte hittat något jag vill ha, men jag såg att det fanns böcker om Ronaldo och Neymar, kanske blir det en bok till mina barnbarn.