Nedanför musikskolans lokaler pågår under en del sommarkvällar en något annorlunda aktivitet. Så är fallet just den här tisdagskvällen.

Det är Ciprian Mușoiu och hans kameraman för kvällen, Hafizullah, som dokumenterar den förstnämndes konster i parkour.

– Filmerna är mitt sätt att vara lite ambitiös. De är ett bra sätt att utvecklas – jag kan titta på dem i efterhand och se vad som behöver förbättras, berättar Ciprian.

Artikelbild

| Filmar. Tillsammans med sin vän Hafizullah spelas hans konster in och sprids på Facebook.

Filmerna lägger han sedan ut på Facebook, i hopp om att ge sporten extra uppmärksamhet.

– Jag hoppas på att det blir lite uppmärksammat och på Facebook får det bra spridning. Det är allt mellan 1000 till 10 000 som ser filmerna.

En av anledningarna till att Ciprian Mușoiu vill ge parkour, och även gymnastiken, uppmärksamhet är strävan efter att få en egen hall i Enköping.

– En egen hall skulle ge helt andra förutsättningar. Inom parkour kan man ju träna på och med nästan vad som helst. Men en hall gör träning säkrare. Det skulle öppna möjligheter för fler att testa sporten.

Artikelbild

| Vill utveckla. "En egen hall skulle ge helt andra förutsättningar", säger Ciprian Mu?oiu.

Ciprian själv är dock inte främmande för att använda de tillgångar som finns omkring honom. Så har det varit sedan barnsben.

– Jag började tidigt med att klättra och hoppa runt i träd. Jag kollade på Jackie Chan och härmade det han gjorde, berättar han med ett leende.

Artikelbild

| Volt. EP:s reporter gör vad han kan för att hjälpa till.

Ciprian Mușoiu är sedan 2010 tränare i gymnastik och parkour för ESK Gymnastikförening. Innan det var han själv tävlande gymnast.

– Men jag hade stora förväntningar på mig själv. När jag märkte att jag kanske inte hade vad som krävdes för att bli bäst i världen så slutade jag, skrattar han.

Har du någon tanke på att tävla i parkour?

– Jag hade planer på att köra en tävling i hemlandet Rumänien. Men bara några dagar innan fick jag en muskelbristning, så jag kunde inte vara med.

Istället försöker han nu utveckla andra inom gymnastiken och parkour – ett på många sätt lika givande uppdrag.

– Det är roligt att se hur eleverna utvecklas hela tiden. Vi får se när de kör om mig, men när det händer är det ju bara kul!

Vad har du för mål med parkouren?

– Just nu är egentligen ett mål att få till en egen hall i Enköping så att det blir möjligt att expandera verksamheten och få fler att vilja pröva på.

– Jag skulle kanske egentligen inte säga att det är parkour jag håller på med. För mig handlar det om en ren utmaning att ta sig över olika hinder på olika sätt – parkour för mig är inte bara en sport, utan en livsstil.