– Som funktionshindrad är det svårt att komma någonstans, att satsa och visa vad man kan. Jag har turen att ha snälla föräldrar som stöttat säger Anders som har en cp-skada men också ett enormt driv som tagit honom framåt i livet.

Han har tävlat på SM-nivå i körning med häst och är även högt utbildad, bland annat som musikproducent. Sedan ett halvår jobbar han med marknadsföring och tillgänglighet vid Björnbo gård.

Nu har Anders Eriksson startat projektet ”Allas möjlighet till aktiv fritid” där målet är att göra Björnbo gård till en mötesplats där ingen är exkluderad och där den som vill utvecklas också ska få möjligheten att försöka.

Artikelbild

| Anders Eriksson jobbar på Björnbo 4H-gård. Han bjöd in centerpolitikerna Per Lodenius, Ulrika Ornbrant, och Solveig Zander för att presentara projektet ”Allas möjlighet till aktiv fritid” där man söker projektmedel från allmänna arvsfonden. Erika Sjöberg driver gården och flasklammet heter Pontus.

– Jag har ridit på flera ridskolor men där är hästen klar när man kommer, man rider 30 minuter och sen åker man därifrån. Jag vill ha en verksamhet där det finns möjlighet att prova på själv, även om man inte kan. Där du själv sätter gränserna, säger Anders.

En själsfrände har han i Erika Sjöberg som driver Björnbo gård.

– Jag brinner för att få ut fritidsaktiviteter som inte alltid är tävlingsinriktade till barn och unga. Det är kul med tävling men en oerhörde glädje när man ser en liten kille rida ut i skogen på ekorrjakt, att barn rör på sig utan krav, säger Erika.

Tanken med projektet är att göra anläggningen tillgänglig för funktionshindrade, med ridhus och anställda fritidspedagoger. Ett ben i verksamheten ska vara en rh-utbildning (för elever med rörelsehinder) inom ridsport för funktionshindrade.

Artikelbild

| ”Valmöjligheten utifrån egna behov är viktig även för dem med funktionsnedsättning, det här är ett intressant projekt” säger riksdagsledamot Per Lodenius, här tillsammans med Anders Eriksson och Solveig Zander.

– De som vill ska kunna satsa på elitnivå men det ska även vara en plats för den som bara vill vara tillsammans med djur, säger Anders.

På måndagen bjöd han in riksdagspolitikerna Per Lodenius (C), talesperson i handikappfrågor, och Solveig Zander (C) från Enköping som sitter i socialförsäkringsutskottet, samt Enköpings kommunalråd Ulrika Ornbrant (C) för att visa att tankarna med projektet är fullt möjliga.

Artikelbild

| Anders Eriksson har tävlat i körning på SM-nivå. Hästen Caj, en treårig tinkerhäst, har han köpt för att utbilda till tävlingshäst.

– Det är spännande att se hur man kan hitta möjligheter. Jag har jobbat inom särskolan tidigare och vet hur viktig kontakten med djur är för funktionshindrade, säger Per Lodenius.

Lokalpolitikern Ulrika Ornbrant följer projektet med intresse.

Artikelbild

| ”Min vision är att vi inom fem år ska ha en tillgänglighetsanpassd djurutbildning här, även för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning” säger Anders Eriksson.

– Det är ett oerhört spännande projekt, om vi skulle få den här utbildningen till Enköping, säger hon.

Det är ett stort projekt och nu söker man 30 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för det.

Artikelbild

| Politikerbesök i hästhagen. Erika Sjöberg berättar om gårdens hästar och verksamheten man bedriver med bland annat 4H gård.

– Jag harsökt pengar för många projekt tidigare och jag vet vad som krävs, säger Anders och får medhåll av Per Lodenius.

– Det är ingen orimlig summa, jag tror de har stora möjligheter att få pengar. Arvsfonden är positiv till att prova nya vägar, att man ska tänka stort och se vad det kan leda till, säger Per Lodenius.