"Det finns inga lokala personer att anställa"

Trots tecken på en vikande konjunktur går det bra för många företag. Men det finns ett stort hinder för tillväxt. Nyrekrytering.

Katja Skåner, vd för Enköpingsföretaget Lappset, säger att företaget inom ett år behöver nyanställa 6-7 personer.

Katja Skåner, vd för Enköpingsföretaget Lappset, säger att företaget inom ett år behöver nyanställa 6-7 personer.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2019-10-21 06:00

Det är helt enkelt svårt att hitta rätt personer att anställa.

Enligt Arbetsförmedlingen har Uppsala län fortsatt en av landets lägsta arbetslöshetsnivåer.

Tillverkning, drift- och underhåll och bygg- och anläggning är några yrkesområden med goda jobbmöjligheter

På Enköpingsföretaget Lappset, som bland annat tillverkar lek- och parkutrustning och har 42 anställda, finns en oro för att inte kunna fortsätta att växa.

– Jag har under hela året försökt hitta lokala personer att anställa, men det finns inga, säger vd Katja Skåner.

Företaget går bra och har utvecklingsplaner, dels med sina eftermarknadstjänster dels med renovering av lekplatser, ett nytt koncept.

– Men konkurrensen om arbetskraft är så hög idag. Om det fortsätter vara omöjlighet att få tag i medarbetare kommer det att hindra utvecklingen och våra planer att växa, säger hon.

Katja Skåner ser gärna anställda från närområdet, för att värna lokalförankringen.

– Det är alltså personal som ska utgå från kontoret i Enköping och jobba här i Mälardalsregionen jag söker, inte folk långt ute i landet. Det är Enköpingsbor jag helst vill anställa, säger hon.  

Vilka yrkesgrupper söker ni just nu, för att kunna fortsätta att växa?

– Nästa år behöver jag anställa minst sex personer. Det handlar om besiktningspersonal, monteringspersonal och arbetsledare, men även personal till koordinationsarbete på kontoret. 

Vilka kvalifikationer behövs?

– Körkort är ett krav för de flesta jobben. Vissa av tjänsterna kräver tidigare erfarenhet, men för exempelvis montörer så gäller det att vara praktiskt lagd och gilla fysiskt arbete utomhus, den utbildning som sedan krävs får man av oss, säger hon.

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv, känner igen problemet.

– Vart tredje rekryteringsförsök misslyckas. Svårigheten att rekrytera är ett stort tillväxthinder i hela Uppsalaregionen där Håbo och Enköping ingår, säger hon.

Vilka är det som företagen söker efter?

– I första hand är det personer med gymnasiekompetens från gymnasieskolans yrkesprogram som efterfrågas, men det är svårt att rekrytera inom många yrkesområden. 

Hur kan kompetensförsörjningen underlättas?

– Att man talar gott om yrkesprogrammen, att de faktiskt både ger jobb och en möjlighet till att studera vidare. Att fler företag erbjuder prao-platser är också viktigt och att man som enskild försöker koppla utbildningsvägarna till jobb.

Montörer, besiktningsmän och en administratör är tre yrkesgrupper som Katja Skåner, vd för Lappset, letar efter i det växande Enköpingsföretaget.
Montörer, besiktningsmän och en administratör är tre yrkesgrupper som Katja Skåner, vd för Lappset, letar efter i det växande Enköpingsföretaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!