Det var en natt i oktober förra året som en polispatrull beslutade sig för att kontrollera en bil och förare vid Shell-macken utanför Bålsta. Bilföraren, nämnda 36-åring, blåste i sållningsinstrumentet som gav utslag för alkohol.

En av poliserna var framme vid bilen. Polismannen har berättat att mannen fingrade på bilnycklarna i startlåset. För att hindra mannen från att starta bilen och köra i väg sträckte polismannen in armen i bilen. Då startades bilen med en rivstart.

Polisen höll sig fast inne i bilen och blev hängande utanför bilen, som körde i ett 50-tal meter med polismannen på släp.

– Jag var rädd för att bli överkörd om jag hade släppt greppet, har polismannen berättat för tidningen dagarna efter händelsen.

När farten ökade släppte polismannen taget och föll till marken. Han sprang sedan till polisbilen med kollegan. De kom sedan i fatt bilen flera kilometer utanför Bålsta sedan den kört i diket. Föraren sprang in i skogen och hittades sedan efter hundspårning.

Den 36-årige bilföraren har förklarat att han hade varit i Danmark före kontrollen, där han hade rökt en joint och kanske lite mer. Han har också bekräftat att han hade druckit både vin och sprit.

Däremot har mannen förnekat att han skulle ha kört bilen med polismannen hängandes efter. Men polismannens berättelse och även vittnesuppgifter gör att Uppsala tingsrätt inte tror på bilföraren på den punkten.

36-åringen dömdes för misshandel, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, med mera. Straffet blev åtta månaders fängelse. Han ska även betala 16 200 kronor i skadestånd till polismannen.