Där startade kören (som då hette Gospelkören Återsken) sin karriär. Resten är historia som man brukar säga. Årets julkonsert var en typisk Återsken-produktion med de tillbehör som vi är vana vid. Här fanns glitter och glamour i kläder (som körmedlemmen Elin Furin är ansvarig för) och här fanns de återskenska rörelsemönstren (även om de var i mindre skala).

Kören stod på en uppbyggd scen och man skapade stämningsfulla ljuseffekter, medan de cirka 20 julnumren presenterades i sedvanlig effektiv ordning och i svängiga och rytmiska arrangemang av dirigenten, keyboard- och flöjtspelande Marcus Dannvik. Man imponeras av den glädje som kören utstrålar och som det är svårt att inte smittas av.

Ur kören utkristalliserade sig en lång rad skickliga solister. Malin Friberg-Svensson inledde med Joy to the World, som är en engelsk julsång med text, som publicerades första gången 1719 och med musik från 1839. En riktigt gammal goding alltså. I modern tid har den fått vingar av bland annat Mariah Carey i hennes julalbum 1994.

Artikelbild

| Caroline Söderström, Emelia Lindblom, Elin Furin och Therese Lövgren i ”Tänd Ett Ljus” från 1987. En julklassiker.

Därefter följde långa raden av julsånger, som var fyllda av rytm och glädje och berättade om den högtid, som vi närmar oss. Isabelle Wasslers insats i ”Jul, jul strålande jul” liksom Emilia Lindbloms sång i ”Ge mig ett mirakel ” väckte längtan och när kvartetten Caroline Söderström, Emelia Lindblom, Elin Furin och Therese Lövgren framförde ”Tänd ett ljus” kände man att det brände till i ögonvrån. Sången skrevs 1987 (alltså för 30 år sedan) av Niklas Strömstedt och Lasse Lindblom och har blivit en julklassiker och är en av de mest spelade julsångerna idag. Även körens duktiga herrar klev fram som solister bland dem Mattias Alsiö, Alexander Lindmark och Robin Nylén i ”Let There Be Light”.

Mycket gripande var körens version av julklassikern ”Dagen är kommen” med Elin Furin som mäktig solist och med kören i sitt absoluta esse. Arrangemananget gjordes till en julkonsert 2015, berättade Marcus Dannvik, som verkligen inte sparat varken på det rytmiska krutet eller körinsatserna. En av kvällens höjdare. Vem som skrivit melodin råder det delade meningar om. Men att den griper och har lockat till tolkningar råder det ingen tvekan om. Carola, Anna-Lena Löfgren med flera har gjort sina versioner.

Fyra fullsatta konserten 7-9 december innebar cirka 1100 julmusik-längtande besökare till Västerledskyrkan. För Återsken var det slutpunkt för årets sångarinsatser. För dirigenten Marcus Dannvik återstår att leda Återsken Vox (en nystartad kurs för körsugna) i en konsert med blandad repertoar i Västerledskyrkan den 19 december.