I lördags var det smygpremiär för Fritidsbanken i Enköping. Mitt på Västerledstorg stod bord uppställda med skridskor, skidor, pjäxor och annan fritidsutrustning som fanns för utlåning.

Maud Sundqvist från ERK och Klara Eriksson från upplevelseförvaltningen är ambassadörer för Fritidsbanken, de tog emot och lånade ut inlämnade skridskor och skidor.

De som bara var nyfikna kunde få sig en korv eller en kopp kaffe.

Artikelbild

| Tillsammans. Maud Sundqvist från ERK och Klara Eriksson från upplevelseförvaltningen är ambassadörer för Fritidsbanken, de tog emot och lånade ut inlämnade skridskor och skidor

– Vi öppnar ju inte officiellt förens den 1:a mars. I dag är det bara en liten smygpremiär. Det har varit några som lånat skridskor i dag, men vi har fått in mer grejer än vi lånat ut än så länge, säger Maud.

Fritidsbanken i Örsundsbro blev en succé när den öppnades 2016, nu hoppas Klara Eriksson att det blir samma succé i Enköping.

– I Örsundsbro har de fått in så mycket saker att det är proppfullt hos dem. Det som inte fått plats där har vi fått till oss. Det här är ju ett koncept med tre tydliga fokus: Alla får låna, allt är gratis och tanke på miljö. Du kommer hit och ser om det finns något du vill låna, du skriver upp vad du lånat och lämnar tillbaka det inom 14 dagar. Tanken är att stimulera till rörelse och att alla ska få chansen till det, säger Klara.

Zeyna 11 år och mamma Jamila stannar vid borden med skidutrustning. Mamma Jamila är nyfiken på vad allt heter. Hon vill varken låna skidor eller skridskor - hon håller sig till att låna böcker på biblioteket, det är säkrast hävdar hon. Zeyna kan däremot tänka sig att låna - helst en fotboll.

– Det här är ju en jättebra idé, om man inte har skridskor kan man låna här. Det kanske inte är alla som har pengar att köpa, säger Zeyna.