Varje morgon klockan nio när Café tant Gredelin öppnar hänger ett gäng herrar på låset för att få sig en kopp kaffe, en macka och ett samtal om livet i stort och smått. Eventuellt löser de några världsproblem medan kaffet och smörgåsen inmundigas. Det har pågått i mer än tio år och det ska fortsätta om herrarna själva får välja.

Vid ett fönster med utsikt över Sandgatan sitter för dagen Ove Tibbelin, Östen Holm, Hasse Moberg, Theo Rentifis och Petros Tzintzis med en varsin kopp kaffe i handen. Den obligatoriska smörgåsen har redan tagit plats i magen på herrarna när tidningen hälsar på.

– Det är lite manfall för dagen, en av de värsta pratkvarnarna har inte dykt upp idag. Han var på herrmiddag igår och behöver väl sovmorgon, säger Hasse Moberg medan de andra nickar och skrattar.

Artikelbild

| Skuld. Att herrarna just träffas på Café tant Gredelin kan skyllas på ägarinnan Jessica Jowilin.

Att herrarna just träffas på Café tant Gredelin kan skyllas på ägarinnan Jessica Jowilin.

– Vi satt på ett annat kafé tidigare där Jessica jobbade, sedan öppnade hon Café tant Gredelin och då följde vi med, det är elva år sedan, säger de.

Det är för gemenskapen som de träffas - att få prata av sig och skratta en stund. Det är en hård men hjärtlig stämning mellan kaffekopparna och diskussionerna om både politik och sport engagerar.

– Det här vill man inte gärna missa, det är dagens höjdpunkt och en social grej som man inte kan vara utan, säger Ove Tibbelin som sitter på sin vanliga plats vid fönstret.

Artikelbild

| Stammisar. För Östen Holm och Hasse Moberg är det dagens höjdpunkt att få sitta ner en stund med en kopp kaffe och prata om det som hänt i Enköping och i världen.

Varje morgon ser likadan ut. En, kanske två eller tre koppar kaffe och en smörgås med pålägg som varieras mellan veckans alla dagar. På fredagar brukar Jessica bjuda på något sött för att sällskapet ska få njuta lite extra. Till kaffet och smörgåsen diskuteras det om saker som är aktuella, oftast är det politik och sport som engagerar mest.

– När vi inte pratar grekisk ekonomi avhandlar vi den lokala politiken och hur dom slösar med våra pengar. Det är ämnen som ligger väldigt nära varann, säger Hasse Moberg syrligt.

Artikelbild

| Gottegrisar. På fredagar brukar Jessica bjuda på något sött för att sällskapet ska få njuta lite extra. För dagen hjälper mama Lena Wiman till med serveringen.

– Annars pratar vi mycket sport, det är ständigt aktuellt, speciellt för mej som är enda AIK:are i sällskapet, fortsätter Hasse.

– Jävlar, vi förlorade mot Panathinaikos igår, säger Theo plötsligt utan reaktion från de övriga herrarna.

Artikelbild

| Ända in i kaklet. Några ur det ursprungliga fikagänget har tyvärr gått bort och fikar numera vidare ovan molnen. Men stunden mellan nio och tio ruckar man inte på, den fortsätter och lär göra det framöver.

Några ur det ursprungliga fikagänget har tyvärr gått ur tiden och fikar numera vidare ovan molnen. Men stunden mellan nio och tio ruckar man inte på, den fortsätter och lär göra det framöver.

– Vi dör ju lite åt gången, men det är så livet ser ut. Vi fortsätter att gå hit och när vi inte går hit, går vi hem ibland, säger herrarna vid fönstret på Café tant Gredelin.