– Det känns otroligt hedrande. Medan jag bodde i Enköping följde jag Hasse Eson, Ewert Moulin och de andra Enköpingsprofilerna. Jag har själv plåtat Hasse Eson på Skolparkens scen på Måndagskväll. Det känns fantastiskt att nu själv få gå upp på scenen och ta emot det här priset, säger Stig Hammarstedt.

Stiftelsen Hasse Esons minnesfond delar varje år ut ett kulturstipendium till en person som verkar i Hasse Esons anda. Förra året fick dansaren Isabel Axnér priset, som första gången delades ut 2012 till regissören och dansaren Zandra Sjögren.

Fotografen Stig Hammarstedt har gjort boken Enköpings sextiotal med bilder tagna av Enköpings-Postens fotografer. "Den är ett tidsdokument över en liten stad som förändrats mycket på 50 år", beskriver Stiftelsen Hasse Esons minnesfond verket (som av naturliga skäl inte innehåller några bilder tagna av författaren eftersom han började jobba på EP efter 1960-talets slut).

Artikelbild

| Barbro Lill-Babs Svensson kliver ur helikoptern inför ett uppträdande på Korsängsskolan 1962.

Enköpings sextiotal har tryckts upp i 2 000 exemplar och har i stort sett sålt slut.

– Arbetet med boken var inget jobb för mig, utan en kärleksförklaring till bilderna. Jag ville lyfta fram de fantastiska bilderna, berättar Stig Hammarstedt.

Den som uppskattar bilder från förr har mer att se fram emot. Fotografen har nämligen gett sig i kast med ytterligare ett bokprojekt, den här gången om 1950-talets Enköping. I sitt arbete med 60-talsboken stötte Hammarstedt på flera arkiv med bilder från 1950-talet.

– Jag hoppas att det ska komma ut en bok 2019 om allt går som det ska.

Stipendiet består av 10 000 kronor och en keps av det slag som Hasse Eson brukade bära. Eson dog i november 2011.

Vad ska du använda stipendiepengarna till?

– Det kan säkert bli en och annan resa till Enköping framöver tack vare pengarna, säger Stig Hammarstedt som är bosatt på Gotland.