På torsdagen var det lunchvernissage för den nya konstutställningen på Konstrum Drott vid Postrondellen i Enköping.

Blerta Kapo, som är utbildad på Konstakademin i Tirana, ställer ut teckningar i blandteknik - blyerts, krita och kol. Det är porträtt av människor där hon fångat deras historia mer än själva utseendet. Utställningen har namnet Människans monument.

– Jag inspireras av vardagshjältar, de som kämpar mot berg och som inte visar sig. De är jätteviktiga, säger Blerta som bor i Enköping sedan två år.

Artikelbild

| Många kom till vernissagen av Blerta Kapos utställning ”Människans monument” på Konstrum Drott.

Många porträtt är på starka kvinnor från hennes hemland, Albanien.

– Kvinnorna är duktiga men de visar det sällan. De tar hand om allt, männen är lite latare, säger Blerta med ett leende.

Till Konstrum Drott, som delar lokal med Jobbcentrum, är det enkelt att komma för att se konst av professionella konstnärer.

– Vi är glada att vi hittat fler platser där konstnärer kan ställa ut. Vi samarbetar med Jobbcentrum, det är en tillgänglig plats där konsten kommer till människorna istället för att de ska ta sig till konsten, säger Lovisa Klint, kultursekreterare vid upplevelseförvaltningen.

Artikelbild

| I utställningen visar Blerta kapo blandtekniker. Här krita i två lager där den ljusare, underliggande färgen har skrapats fram i motivet.

Konstrum Drott öppnade för ett år sedan och hittills har fyra olika utställningar visats. Det finns en integrationstanke med projektet som ger möjlighet för utrikesfödda att få in en fot i det svenska konstlivet.

– Konstrum Drott vänder sig till professionella konstnärer som har ett behov av att etablera sig. Hittills har vi bara haft lokala utställare så det är också ett sätt att stötta det lokala kulturlivet, säger Lovisa Klint.

Artikelbild

| ”Jag jobbar även i olja och akryl och experimenterar med olika tekniker” säger Blerta Kapo som ställer ut i Konstrum Drott.

Blerta Kapos utställning kommer att hänga över sommaren. Höstens första utställare blir sedan fotografen och tecknaren Awni Mohamad.