Ghost Pepper, Da'Bomb Ground Zero, Ultra Death Sauce, Pompeji Pastej eller Skorstenssill, det är mat som inte vem som helst stoppar i munnen frivilligt. Eftersom Niklas inte tål stark mat har han skapat alter egot Chilikungen - som åtagit sig uppgiften att prova. Allt för att sprida lite glädje och bjuda på ett gott skratt.

Niklas vill skilja på Chilikungen och Niklas, de är helt olika personer hävdar han.

– Chilikungen är ball och cool, en slags superhjälte och raka motsatsen till mig. Det är han som äter den starka maten - inte jag, säger Niklas.

Artikelbild

| Chilikungen. I hans filmer på nätet kan man se honom äta korvar, såser och allehanda livsmedel. De har en sak gemensamt - de ska vara utomjordiskt starka.

I hans filmer på nätet kan man se honom äta korvar, såser och allehanda livsmedel. De har en sak gemensamt - de ska vara utomjordiskt starka.

– Det skrattas för lite i världen, med allt otäckt som händer runt omkring oss behövs det lite skratt ibland för att det ska bli balans, den uppgiften har jag åtagit mig. Jag vill vara den nya tidens narr.

Två säsonger har det blivit, en där han testar olika starka såser och en där han äter mat kopplade till Svenska högtider. En favorit är köttbullar med bombsås. Snart är en tredje säsong på gång och då höjer han ribban något.

– Tidigare har jag testat mat med en styrka på upp till 320 000 Scoville, den kommande säsongen ska jag över miljonen är det tänkt.

Artikelbild

| Olika. Niklas vill skilja på Chilikungen och Niklas, de är helt olika personer hävdar han.

Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar. Som jämförelse ligger tabascosås på 2 500 och cayennepeppar på mellan 30 000 och 50 000 Scoville.

– Jag tycker om stark mat, men jag tål den inte. Är man väldigt känslig kan man spy eller få magsår, men vad gör man inte för ett skratt.

När Enköpingsbon Niklas eller hans alter ego Chilikungen inte äter stark mat på film studerar han kostvetenskap i Uppsala, målet är att bli kostrådgivare. Något motsägelsefullt med tanke på hans matvanor kan tyckas.

– Chili är underskattat, det är väldigt hälsofrämjande. Den kan med fördel användas i stället för salt till exempel. Sedan stärker den immunförsvaret och capsaicinet frigör endorfiner i kroppen, det är rena rama hälsomaten. Det är det enda jag ska ordinera när jag blir kostrådgivare - så stark som möjligt, säger Niklas.