Inget lov för fritidshus på Fånö

Länsstyrelsen ändrar kommunens avgiftsbeslut men ger inte bygglov för fritidshus vid Fånö slott.

Länsstyrelsen ändrade inte kommunens nej till bygglov för den gamla tvättstugan vid  Fånö. Caroline och Jan Larsén kommer att överklaga även länsstyrelsens beslut.

Länsstyrelsen ändrade inte kommunens nej till bygglov för den gamla tvättstugan vid Fånö. Caroline och Jan Larsén kommer att överklaga även länsstyrelsens beslut.

Foto: Lotta Lille/arkiv

Fånö2019-11-22 12:00

Bygglovsavgiften mer än halveras och avgiften för beslut om strandskyddsdispens fattades enligt fel lagstiftning och återsänds till miljö- och byggnadsnämnden för korrekt handläggning. Däremot ändras inte nämndens beslut om avslag på begäran om strandskyddsdispens och bygglov för att bygga om den gamla tvättstugan vid Ekolsundsvikens strand till fritidshus.

Fånös ägare Jan Larsén har begärt att få bygga om den gamla tvättstugan för att kunna bevara byggnaden. Men Enköpings kommun beviljade varken dispens eller bygglov med hänvisning till att marken runt den gamla tvättstugan inte är ianspråktagen, och till att ett fritidshus skulle privatisera området. 

Larséns har hävdat att tvättstugan är en del av den engelska parken som ingår i slottsmiljön och skrev i sitt överklagande att  tidigare har "ingen likt byggnadsnämnden på eget initiativ delat upp parken i Fånö slottspark och vanlig natur med allemansrätt".

Länsstyrelsen går på nämndens linje när det gäller strandskydd och bygglov. Däremot finner länsstyrelsen att bygglovsavgiften beräknats felaktigt, och sänker den från 10 155 kronor till 4 687 kronor. Avgiften för prövning av strandskydd, 11 600 kronor, har kommunen beräknat enligt plan- och bygglagen, inte miljöbalken. Beslutet upphävs och återförvisas till nämnden.

Familjen Larsén kommer att överklaga besluten om dispens och bygglov bland annat med hänvisning till att länsstyrelsen inte velat höra expertis varken på kulturområdet eller på biologisk mångfald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!