Invecklat om avveckling eller utveckling

Oppositionen ville utveckla tjänsten som äldreombudsman, men innan fullmäktige tagit ställning till S-motionen hade vård- och omsorgsnämnden redan beslutat om avveckling.

Varför lyssnar inte SD och den blågröna koalitionen på pensionärsorganisationerna när det gäller tjänsten som äldreombudsman, fråga oppositionen vid senaste fullmäktige.

Varför lyssnar inte SD och den blågröna koalitionen på pensionärsorganisationerna när det gäller tjänsten som äldreombudsman, fråga oppositionen vid senaste fullmäktige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enköping2019-11-17 12:00

Tjänsten som äldreombudsman debatterades livligt i fullmäktige då oppositionen ifrågasatte inte bara budgetbeslutet i juni där tjänsten och dess finansiering flyttades till vård- och omsorgsnämnden, utan också att nämnden beslutade avveckla den innan fullmäktige behandlat en S-motion om utveckling av tjänsten.

–  Håll isär gruppen alla äldre och den grupp som är föremål för vård- och omsorgsnämndens verksamhet. Äldreombudsmannen handlar om samverkan och att det ska finnas en väg in för alla äldre i behov av råd och stöd, sade Solweig Sundblad (S) som lade sin motion i mars i år.

En av flera ledamöter som försvarade besluten var Kenta Hällbom (MP) i den blågröna koalitionen:

 – Vi har gjort grundliga analyser och funnit att äldreombudsmannen inte fyller den funktion som arbetsbeskrivningen säger, sade Kenta Hällbom.

Att SD stöder beslutet om avveckling av tjänsten förklarade Anders Lindén:

–  Vi har ett pensionärsråd och kommunens kontaktcenter som kan hjälpa till. Med den vidlyftiga immigrationen och de rådande ekonomiska förhållandena anser vi att det är en onödig tjänst.

Anders Wikman (NE) ville med hänvisning till pensionärsorganisationernas önskan att tjänsten behålls, att den och dess finansiering blir kvar på kommunledningskontoret. Koalitionens eller SD:s inställning ändrades inte, och Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, försäkrade att nämnden inte ska ta emot pengarna för den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!