Efter att det avslöjats att filmproducenten Harvey Weinstein sexuellt utnyttjat och trakasserat kvinnor har fler reagerat på hur många kvinnor som lever i tystnad efter övergrepp. En av dem är skådespelerskan Alyssa Milano som på initiativ av en kompis startade ”MeToo”-rörelsen på Twitter. ”Om alla kvinnor som blivit sexuellt trakasserade eller varit med om övergrepp skrev ’Me too’ som status, så kanske vi kan visa folk hur stort problemet är”, står det i bilden som Alyssa delat. Det dröjde inte länge innan hashtagen spreds över världen där kvinnor vittnar om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp.

Helena Proos som är kommunstyrelsens ordförande har hashtaggatmeetoo och berättar att även hon har blivit utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp.

- Jag jobbade i krogmiljö när jag var ung och där förekom det ständigt både verbala och fysiska övergrepp i varierande omfattning. Men första gången jag blev utsatt var när jag var 16-17 år och var på dans med mamma och en herre bjöd upp mej. Tacka nej till en dans fick man inte göra berättade mamma. Han tog på mej och stoppade in sin tunga i mitt öra, det var en chock.

Artikelbild

| Jennica Sternrud, 35, Knivsta. Ja verkligen, det hände ofta när man var på krogen när man var yngre. Nu är jag äldre och starkare och vet var gränserna går, nu sätter jag ner foten och säger ifrån på en gång om det skulle hända.

Kan ni politiker göra något åt problemet?

- Vi kan sätta ljus på problemet och visa att det finns genom att berätta om egna erfarenheter och säga att det aldrig är okej. Sedan kan vi se till genom lagstiftning att de som utsätter andra för övergrepp blir straffade. Sedan får vi hoppas på männen nu när frågan är i ljuset att dom också står upp och säger ifrån.