Teater Stjärnskott är ett flitigt gäng skådespelare som de senaste åren satt upp olika föreställningar med en tydlig humoristisk infallsvinkel. Men med Diagnos oslagbar som hade premiär förra våren hände något. Den hade en tyngd och ett mörkare anslag än föregångarna och handlade om att känna sig utanför och vilja bli älskad. Nu fortsätter ensemblen på temat allvar med en tankeväckande föreställning om kärlek, sex och kompisar. De vill med föreställningen belysa känslan av att inte bli bemött som vuxen av omgivningen och problemen som uppstår när man kräver rätten att få vara en del av vuxenvärlden.

- Den här föreställningen handlar om att vara vuxen och leva med ett handikapp men inte bli behandlad och uppfattad som vuxen av omvärlden. Det är erfarenheter många bär med sig och som är viktigt att dela med sig av. För oss är det ett sätt att kunna tala om hur vi tycker och tänker, säger skådespelarna i Stjärnskott.

Föreställningen Ett värdigt liv har vuxit fram ur karaktären Ville som föddes i Diagnos oslagbar. Ur honom har berättelsen utvecklats och tagit form genom tankar och upplevelser från skådespelarnas vardag.

Artikelbild

| Normal. Ett värdigt liv är en allvarsam föreställning. Ville vill bara vara som alla andra men känner att han inte får vara det.

- Vi blev intresserade av karaktären Ville och diskuterade vad som skulle kunna hända runt honom. Ur den diskussionen som även speglar skådespelarnas funderingar och upplevelser från livet växte historien fram, säger Julia Stade som är dramapedagog.

Skådespelarna har jobbat hårt flera dagar i veckan sedan början av året med föreställningen och det börjar sätta sig. Spänningen inför premiären den 11:e november är påtaglig och det är lite nervöst trots den rutinerade ensemblen som är van att uppträda inför fulla salonger. Kanske för att premiären inte sker på hemmaplan som vanligt - utan i Stockholm? Veckan efter är det premiär i Enköping.

- Vi fick förfrågan av Fub som är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Dom såg Diagnos oslagbar och bjöd in oss att visa upp Ett värdigt liv och det nappade vi naturligtvis på, säger Julia.

Här finns chansen att nå ut till fler personer som kan lyfta frågorna som tas upp i föreställningen.

Artikelbild

| Rutinerade. Tobias Österlund, Pontus Enbom Bodin, Jessica Lövstav, Emil Söderberg, Nicolina Alamiekkoia, Julia Stade, Jens Hallberg, Anne Årelind och Lotta Svantesson är gänget bakom föreställningen Ett värdigt liv. Saknas på bild gör Christoffer Andersson.

- Det känns lite läskigt att ha premiär i Stockholm, men samtidigt väldigt spännande och roligt. Där spelar vi för folk inom Fub som kanske kan ta vårt budskap vidare, det kan öppna fler dörrar till människor som får se och höra hur vi känner, säger Jens Hallberg som spelar huvudrollen och karaktären Ville.