Det hölls fyra stora karnevaler i Enköping på 1980-talet. Sedan återuppstod traditionen med ett karnevalståg genom stan under 2000-talet. Men sedan 2011 har det inte alls varit några karnevalståg.

En som var med senast det begav sig var Isabel Axnér i arrangörsstaben till den nya karnevalen. Hon har längtat.

– Jag har väntat sedan 2011, säger hon.

Sara Olsson i Enköpings centrumsamverkan och Mats Nordgren, sällskapet Salta skär, håller också i trådarna inför det en timme långa tåget som avgår från Westerlundska gymnasiet klockan 13.

Upp emot 200 barn och ungdomar är föranmälda. Hur dessa har tänkt klä sig och vilka idéer de tänker genomföra i karnevalståget återstår att se. Det får bli en överraskning till på lördag.

Tåget går genom stan och stannar till på Stora torget, där det är Lattjolajban-lördag med hoppborg och annat. På torget kommer en jury bestående av lokalkändisarna Arne Wåhlstedt, Jessika Roswall, Helena Proos och Anders Wikman att vara på plats.

Juryn ska utse bästa förening/grupp i karnevalståget. Vinnarföreningen får 1 500 kronor. Även andra priser kommer att delas ut vid prisutdelningen i Skolparken i samband med Kulturer i möte.

Till nästa år är siktet inställt på att göra arrangemanget större.

– Det här är ett litet uppstartsår, säger Sara Olsson.

Karnevalståget är ett nyktert familjearrangemang, något som kanske står i kontrast till 1980-talets karnevaler där alkohol i viss mån förekom.