Konstsamlaren i Kalifornien bestämde sig för att köpa en tavla från ett italienskt konstgalleri, värd motsvarande 2,7 miljoner kronor. När affären gjorts upp via mejlkontakter betalade köparen in summan. Att en bank i Enköping stod som betalningsmottagare förvånade inte mannen, som visste att betalningar för konstköp ofta förmedlas av banker i Europa. Först senare gick det upp för konstsamlaren att galleriet inte fått några pengar.

Någon hade kapat galleriets mejladress och lurat konstsamlaren att betala till det svenska bankkontot, som innehades av en 54-årig man i Enköping. Händelsen polisanmäldes och efter en utredning åtalades 54-åringen tillsammans med flera affärsbekanta och anhöriga, misstänkta för grov penningtvätt. Enligt åtalet hade 54-åringen slussat en del av pengarna vidare till de övrigas konton. De största överföringarna stoppades och pengarna spärrades av polisen. Vilka som legat bakom själva bedrägeriet och kapningen av mejladressen har inte gått att utreda.

Vid rättegången nekade Enköpingsbon till brott och förklarade att han inte hade något att göra med konstsvindeln och inte upptäckt att pengarna hade sänts från en belgisk bank eller att konstsamlarens namn fanns på kontoinbetalningen. Enligt 54-åringen var han övertygad om att pengarna var betalning för en affär med skrot som han gjort upp med två män. Av rädsla för repressalier ville han inte avslöja annat än deras förnamn, vilket gjorde att de inte kunde spåras.

Mannens bekanta, som tagit emot pengar från honom på sina konton, förklarade att det bland annat rört sig om återbetalning av lån. Samtliga åtalade nekade till brott.

Tingsrätten tror inte på 54-åringens berättelse. Enligt domstolen står det klart att mannen visste att det rörde sig om svindelpengar som sattes in på kontot. Rätten konstaterar också att han haft ett starkt intresse av att snabbt föra över pengarna till andra konton. Mannen är tidigare dömd för en rad brott och fälls nu för grov penningtvätt. Straffet blir två och ett halvt års fängelse.

En medåtalad man och en kvinna döms båda för försök till grov penningtvätt, sedan de försökt föra över 1,8 miljoner kronor av svindelpengarna till olika konton. Enligt rätten måste de ha insett att det fanns en risk för att pengarna kom från brottslighet. Båda döms till villkorlig dom och 200 timmars obetald samhällstjänst. Två andra åtalade frias.

De dömda har i en överenskommelse med konstsamlaren medgett att betala tillbaka de pengar som funnits på deras konton, omkring 2 miljoner kronor. När det stod klart för konstsamlaren att hans betalning hamnat i orätta händer köpte han tavlan på nytt från det italienska galleriet.