Kvällen om barnens framtid lockade 22

Torsdagskvällen i Grillbyskolans matsal handlade om barnens framtid. Uppslutningen från föräldrarnas sida var skral.

Det var glest i Grillbyskolans matsal. Moderatorn Eric Österberg hade bara ett 20-tal från allmänheten att moderera.

Det var glest i Grillbyskolans matsal. Moderatorn Eric Österberg hade bara ett 20-tal från allmänheten att moderera.

Foto: Anders Jagemo

Grillby2019-11-22 21:00

Sven-Åke Haglund, i arrangerande gruppen för samhällskontakt i Villberga hembygdsförening, räknade till 22 från allmänheten. Då var uppslutningen större från den inbjudna gruppen av kommunala politiker och tjänstemän.

Kvällen handlade om barnen och barnens framtid. I panelen fanns Grillbyskolans rektor, Frida Johansson, och Grillby förskolas rektor, Ann-Catrin Lanto.

Frida Johansson tillstod att det är trångbott i skolan, men att skolan klarar att ta emot de elever som söker sig dit. En viss oro för effekterna av när nya förskolan har byggts och antalet förskolebarn utökas från dagens 90 till 160 finns dock.

Kommunalråd Ingvar Smedlund (M) konstaterade att skolorna i stort sett i hela kommunen har en liknande utmaning. Det är bara Fjärdhundra som egentligen har plats för fler elever. Han sa att befolkningsökningens omfattning i viss mån har kommit som en överraskning för kommunen.

Förskolor och skolor måste och kommer att byggas. 

– Vi kommer att få leva med det här med trångboddheten och vi har gigantiska utmaningar som vi försöker ta i rätt ordning, sa Smedlund.

Mats Flodin (M), utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande, fick ge sin syn på att Enköpings placerar sig så dåligt i skolrankningar.

Flodin och övriga tre representanter från nämnden, Solweig Eklund (S) och Svante Forslund (L), sa sig inte fästa så stor vikt vid rankningarna.

– Vi har i stället bestämt oss för att följa resultaten för eleverna. Det viktiga för oss är att våra barn mår bra och att i princip alla ska gå ut grundskolan och gymnasiet, sa Mats Flodin.

– Jag tycker att man ska lära av varandra i stället, sa Svante Forslund.

Linda Johansson (S), vice ordförande för EHB och ordförande för Enköpings arbetarkommun, är ingen anhängare av lagstadgade fria skolvalet och dess påverkan i sammanhanget.

– Föräldrar väljer inte skola, utan de väljer bort skola, sa hon.

Förslaget om att eventuellt införa tre terminers läsår i pilotskolor i Enköping var ett annat ämne. Det tycker grundskolerektorn Frida Johansson låter jättespännande.

Grillbybon Matilda Colm är inte lika entusiastisk med tanke på föräldrars möjligheter att ha semester samtidigt som barnen har sommarlov minskar om lovet blir kortare.

I övrigt fick mötesdeltagarna bland en hel del annat även veta att politikerna diskuterar möjligheten att göra det gamla skolhuset i Grillby till en biblioteksfilial.

Ingvar Smedlund (M) fick frågor om allt möjligt. Grillby var oftast gemensam nämnare.
Ingvar Smedlund (M) fick frågor om allt möjligt. Grillby var oftast gemensam nämnare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!