– Vilken fantasisk plats!

Anna Petrini, flöjtist, och Quennerstedt-kvartetten var överväldigade av naturskönheten och stämningen vid och i den gamla kvarnen som pietetsfullt rustats och förvandlats till konsertsal och kafé. Där fick publiken uppleva ett magiskt möte mellan en Paetzold-kontrabasblockflöjt och romantikens klassiska instrument.

– Kontrabasblockflöjten togs fram på 1970-talet för barn. Snart nog upptäcktes den av tonsättare och har fått genomslag som solist- och ensemble-instrument, sa Anna Petrini, som presenterade det ovanliga instrumentet för att sedan ge prov på dess unika klangvärld, som Anders Blomqvist förstärkt elektroniskt genom att skapa ett omslutande, inre ljudrum.

Artikelbild

| Anna Petrini med en innovation från 1970-tal, Paetzold kontrabasblockflöjt, med vilken hon skapade magiska klanger.

– Att arbeta med Paetzold kontrabasblockflöjt är som att arbeta med lera. Man formar och ”knådar” ljudet med luft.

Effekten var fascinerande och skapade bilder som ibland förde tankarna till mystiken i regnskogen, när regnet just slutat falla och man hör dropparna falla tungt mot marken, medan färgstarka kakaduor och tjattrande apor tittar fram ur bladverken.

Efter paus intog Kvartett Quennerstedt musikscenen med Brahms Pianokvartett No. 1 g-moll opus 25.

Håkan Quennerstedt, piano, Elna Carr, violin, Sofia Hansen, viola och Pelle Hansen, violoncell har känt varandra sedan musikgymnasiet i Falun (Konservatoriet) .

Artikelbild

| Lördagens medverkande var fascinerade av Forsby kvarns miljö. Både den utvändiga och den invändiga.

– En härlig och mycket utvecklande tid.

Därefter har musikhögskolestudier fört dem vidare och de finns idag i symfoniorkestrar och sinfoniettor. Elna Carr har framträtt i våra trakter tidigare. Hon fick 2017 Anders Walls Giresta-stipendium och har givit konserter i Giresta kyrka.

Tillsammans gav de mästerliga prov på professionalism i Brahms romantiska pianokvartett, som är mycket omväxlande i sin karaktär och som avslutningsvis brister ut i häftigt tempo av majestätisk kraft. Energin och engagemanget var påtaglig hos de fyra som med största inlevelse gav uttryck för Brahms intentioner.

Konserten var den andra i årets serie på Forsby Kvarn Musikscen. Lördag 18 augusti blir det ännu en härlig mix av klassisk och nutida musik. Då spelar Anna Christensson Ludwig van Beethovens Pianosonat opus 109 i E-dur och efter paus spelar Ivo Nilsson, trombon och Jonny Axelsson, slagverk sin egen musik till ett par av Buster Keatons tidiga stumfilmer. I höst fortsätter musiken i Forsby med tre konserter i kafésalongen .