En gång om året passerar Mälaren runt genom Enköping. Detta, förmodligen Sveriges största mc-evenemang, sker varje år den tredje lördagen i augusti.

Det är omöjligt att veta säkert hur många motorcyklister som passerar genom Enköping under Mälaren runt. En mängd deltagare som brukar nämnas är 25 000.

Starten går i Stockholm (Pampas Marina) och sedan åker motorcyklisterna längs med södra Mälarstranden till Eskilstuna, där man vänder österut igen och tillbaka mot Stockholm (målgång är i Jakobsberg).

Artikelbild

| Liam Karlsson, blivande motorcyklist, och Torbjörn Johansson som har kört Mälaren runt många gånger.

Under årets upplaga av Mälaren runt fanns det möjlighet att titta på eller delta i Drive in-bröllop i Turinge kyrka, bevista hojmarknad i Eskilstuna, med mera.

Det känns som att många Enköpingsbor har tagit evenemanget till sina hjärtan. Den här gången liksom tidigare årgångar var det picknickar av alla de slag vid sidan av stans gator. Folket satt och tittade på de förbipasserande motorcyklarna, men framförallt umgicks de med varandra.

Strömmen av motorcyklar som dundrade fram på Enköpings gator: Doktor Westerlunds gata, Fjärdhundragatan, Bangårdsgatan och Stockholmsvägen, tycktes aldrig ta slut. Detta till stor förnöjelse för den månghövdade publiken som kantade gatorna.

En som åkt många gånger är Enköpingsbon Torbjörn Johansson. Den här gången körde han en kortare del av rundan: Enköping-Strängnäs-Eskilstuna-Enköping.

Artikelbild

| Det är ett sant folknöje att sitt och titta på förbipasserande motorcyklar.

– I början åkte vi hela varvet, även om det regnade. Men ju äldre man blir desto bekvämare blir man, skrattade han.

Torbjörn hade stannat med sin Suzuki Marauder utanför Entréskolan. Det tyckte hans barnbarn Liam Karlsson passade utmärkt, för att då fick han möjligheten att provsitta på hojen. Liam när nämligen en dröm om att köra motorcykel.

Artikelbild

| Många dundrade fram mot Motorgården.

– Det var perfekt väder i dag. Det här är kanonväder att köra motorcykel i, berättade Torbjörn.

En efter en mullrade motorcyklarna uppför backen mot Motorgården, där Enköpingsklubben Strul MCC som vanligt stod för en fest under lördagskvällen.

Artikelbild

| Mot motorgården.

Många mc-entusiaster har vistats uppe på Motorgården sedan i fredags, för dem är festen huvudsaken och resans mål. Rundan runt Mälaren överlåter de åt andra att köra.

Motorgården blev också en naturlig plats att ta en paus för många av dem som inte gick på festen. Där stannade man till, snackade hoj med varandra och fortsatte sedan efter en stund mot målgången i Stockholm.