På Kungsgårdens omvårdnadsboende står aktiviteterna som spön i backen. Alla veckans dagar är fulla av saker att göra för de boende. Det finns mycket att välja på, bland annat gymnastik, bakning, dambastu, kortspel och högläsning. I fredags var det musik och dans till kaffet och det var stor uppslutning runt kaffekopparna och kakfaten. Kreatören bakom är aktivitetsledaren Aila Mattila.

– Jag har världen bästa jobb. Alla boende är så glada och uppskattar verkligen alla aktiviteter. I dag ska vi dricka kaffe och spela musik, kanske blir det en och annan dans också, säger Aila.

Janne Åslund sitter vid ett av borden och håller takten med foten. Han har bott på Kungsgården sedan i maj och trivs som fisken i vattnet hävdar han.

Artikelbild

| Duo. Aila Mattila är aktivitetsledare på Kungsgården. Ivar Karlsson har dragspel i blodet.

– Allt är fantastiskt. Lokalerna är nya och moderna och personalen är underbar. Jag har gått upp 20 kilo sedan jag kom hit, det är mat och kaffe hela tiden, säger Janne och skrattar.

Det är Aila på keyboard och Ivar Karlsson på dragspel som underhåller. Ivar är praktiskt taget född med ett dragspel på bröstet, berättar han. Ivar är ett välkänt ansikte i bygden och de flesta känner honom som "Leverstatorparn".

– Jag har haft en stroke som satt sina spår. Men sluta spela går inte, det har jag gjort i hela mitt liv - det kommer jag att fortsätta med.

Aila och Ivar river av den ena klassikern efter den andra och allsången tar vid när "Leende guldbruna ögon" ljuder i lokalen. Aila ber Ivar spela en vals, släpper keyboarden och bjuder upp Bo Zethelius på en svängom. Raili Kivikoski och Lasse Pettersson vill inte vara sämre.

Artikelbild

| Janne Åslund sitter vid ett av borden och håller takten med foten. Han har bott på Kungsgården sedan i maj och trivs som fisken i vattnet

– Det här är livet, jag tycker om att dansa, säger Lasse.

– Jag tycker också om att dansa och Lasse är en riktigt bra dansare, det är synd att det blir för sällan bara, säger Raili och tar ett stadigt tag om Lasse.