Född och uppvuxen i Enköping och efter ett antal år i Göteborg och Stockholm är hon och hennes familj, man och tre barn, nu sedan 15 år åter i hennes hemstad. Hon kommer direkt från arbetsplatsen på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, där hon nu är generaldirektör, till Wallinska gården och den avtalade intervjun med EP.

– Jag har tågpendlat till Stockholm under alla år vi bott i Enköping. Det är väldigt bekvämt att förbereda arbetsdagen på morgonen, och sedan ha tiden att varva ned på vägen hem. Ibland lite längre tid än planerat, säger hon.

Hon bär strikt svart dräkt, vit blus och bekväma skor, och hon talar som hon är klädd, väl avvägt, och svarar eftertänksamt på frågor. Men hon kom några minuter sent till intervjun, och tillåter sig ha en synpunkt på tåg och punktlighet:

Artikelbild

| Sofia Wallström tillträder sin nya tjänst som generaldirektör för IVO 24 juni, dagen efter hon lämnar samma tjänst vid TLV.

– Tågtrafiken i Mälardalen behöver förstärkas, det är uppenbart.

Hur det är med förstärkning av IVO och det uppdrag som högsta chef för myndigheten som hon kommer att ta över från 24 juni säger hon ingenting:

– Jag väntar med kommentarer tills jag har börjat min tjänst och bildat mig en uppfattning om det. Det jag kan säga är att IVO, liksom TLV och andra statliga myndigheter, är att vi är till för medborgarna. Dialoger, samarbete och äkta kommunikation är viktiga delar av uppdragen vi har som tjänstemän, säger Sofia Wallström.

Att hon skulle bli statstjänsteman var inte förutsägbart. Under uppväxten var hon mycket aktiv i Enköpings musik- och dansskola, var duktig pianist och spelade i såväl Skolparken, som i hembygdsgårdar och i kyrkor, och sjöng tillika.

Artikelbild

| Sofia Wallström fann sig väl tillrätta i Wallinska gårdens prunkande trädgård.

Men på Westerlundska gymnasiet valde hon 4-årig teknisk linje, och därefter juridik på Göteborgs universitet.

– Jag valde de bredaste utbildningarna, som ger en bra bas, säger hon.

Artikelbild

| IVO:s nya generaldirektör Sofia Wallström väntar med kommentarer om myndigheten tills hon börjat sin tjänst.

Sofia Wallströms meritlista imponerar hela vägen från universitet via först kronofogdemyndigheten och olika departement till nuvarande position som generaldirektör för TLV. Det kan låta en aning torrt och tråkigt. Så ser inte Sofia Wallström det:

– Jag är tacksam över att ha fått arbeta i statsförvaltning och på regeringskansliet och hela tiden utvecklats, och också ha fått och tagit ansvar.

Den lilla fritid hon har ägnar hon åt familjen, och åt hästar och ridning:

– Jag är en av många som börjat rida som vuxen. Såväl hästarna, motionen som ridning ger och stallen där miljön präglas av samarbete och sammanhållning ger viktig avkoppling.