Enköpingsbon Daniel Granholm berättar om hur han och en kamrat var ute och fiskade gädda i en vik vid Kasttorp i Ekolsundsviken, ungefär 1 000 meter från Lastberget i Bålsta. Det var klart vatten denna majdag i år.

– Polaren satt fram och sa att han såg att det låg en sten där. Men det var ingen sten, utan framrutan på en bil, berättar Daniel Granholm.

När de såg de tydliga och runda konturerna på bilen och att den saknade tak gissade de att det handlade om en ny bil med cabriolet, gissningsvis en Audi TT. Daniel kontaktade polisen och uppgav även bilens position med GPS-koordinater.

Artikelbild

| Bilen. Sonarbilden visar konturerna av den gamla lyxbilen på sjöbottnen.

Robert Aarnio, tekniker och brottsplatsundersökare på polisen i Enköping och Håbo, berättar att man från polisens sida slog i sina register för att om möjligt se om det fanns en sådan bil som är anmäld som stulen eller saknad. Men slagningarna gav inget resultat.

Därefter begav sig Aarnio och kollegan Dag Lundberg ut på Mälaren för att leta efter bilen. Aarnio snorklade och sökte bilen. Den dagen var det dock grumligt vatten i viken och de två poliserna kunde inte lokalisera fordonet.

Sjöpolisen i Stockholm kontaktades med anledning av mysteriet. Sjöpolisen var där och dök en hel förmiddag i somras, men försöken med att hitta bilen var förgäves även denna gång på grund av den dåliga sikten i vattnet.

– Just den här dagen var det jättedåliga förutsättningar för att dyka, berättar Robert Aarnio.

Skam den som ger sig. Några dagar senare var sjöpolisen ute på nytt. Den här gången hade de med sig ett sonar som scannar sjöbottnens konturer. En bil hittades.

Efter att ha dykt runt fordonet kunde sjöpoliserna konstatera att det handlade om en riktig raritet, en lyxig veteranbil från 1950-talet. Det var en BMW 502 V8, kallad för Barockängel.

Taket hade vittrat sönder under tiden som bilen hade legat i sjön, därav förklaringen till att man först hade trott att det var en cab.

Frågan är hur bilen har hamnat där den ligger. Det finns ingen farbar väg i närheten. Att någon skulle ha kört ut den på isen och dumpat den anser inte Aarnio är särskilt troligt.

– Den måste ha varit oerhört värdefull på den tiden, säger han.

Bilen kommer att få ligga kvar i sjön, på ungefär två meters djup.

– Eftersom den är så gammal och har legat så länge har den blivit ett med sjöbotten. Den får helt enkelt vara där. Rent polisiärt är det här ett avslutat ärende.

En annan sak som är märklig i sammanhanget är att inte Daniel Granholm eller någon annan fritidsfiskare har upptäckt bilen tidigare. Han fiskar i samma vatten i viken varje år och bilen ligger som sagt på grunt vatten där.

– Det är inte varje dag man hittar en bil i en vik. Det har varit någon cykel någon gång, men aldrig tidigare en bil, säger fritidsfiskaren.