Nu bereds marken för höghus vid Hettemarks

Schaktning pågår för den hårt kritiserade åtta-våningsbyggnaden vid Hettemarkshuset, och skolgården flyttas.

Merparten av skolgård och parkering vid Hettemarkshuset mot S:t Larsgatan har grävts upp.

Merparten av skolgård och parkering vid Hettemarkshuset mot S:t Larsgatan har grävts upp.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2019-10-02 20:00

W50 Enköping som äger fastigheten där det planerade åttavåningshuset i hörnet Fjärdhundragatan-S:t Larsgatan har påbörjat markarbeten för nybyggnaden, och samtidigt pågår schaktning norr om Hettermarkshuset mot Bangårdsgatan för en temporär skolgård.

Bostadsrättsföreningen Nya Hettemarkshuset som har lägenheterna byggda ovanpå det ursprungliga Hettemarkshuset har överklagat bygglovet för huset som planeras bli åtta våningar närmast Fjärdhundragatan och sex våningar längre in på S:t Larsgatan. Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har avslagit föreningens överklaganden. 

– I juli överklagade vi till mark- och miljööverdomstolen som ännu inte meddelat om man kommer att ge prövningstillstånd. Bygglovet har alltså inte vunnit laga kraft, och vi har ställt oss undrande till vad som nu pågår, säger Frida-Louise Göransson, ordförande i brf Nya Hettemarkshuset.

Staket har satts upp runt en stor del av skolgård och parkeringar längs S:t Larsgatan och en grävmaskin har rivit upp gräsmattan mot Bangårdsgatan. Medlemmar i bostadsrättsföreningen vände sig till kommunen:

–  Från kommunen är beskedet att markberedning till ett djup av en halv meter får starta utan bygglov, säger Frida-Louise Göransson.

Christina Gortcheva, chef för kommunens bygglovsavdelning, svarar på EP:s fråga att byggherren i väntan på att ett bygglov ska vinna laga kraft får ta bort asfaltsbeläggning, rensa sly, ta bort matjord och hägna in det berörda markområdet. Hon skriver också att byggherren, W50 Enköping, ännu inte fått startbesked, men att de åtgärder som de påbörjat får göras utan startbesked. 

–  Vi passerar förbi platsen regelbundet och har kontakt med byggherren, och det har inte funnits skäl att ingripa mot det som görs, skriver Christina Gortcheva.

Miljö- och byggnadsnämnden var inte enig när bygglovet gavs i april, och utseendet och höjden på det planerade nybygget har mött starka protester även från andra Enköpingsbor.  Alltför högt och alltför tätt, och en ful fasad i svart sinuskorrigerad plåt har varit några omdömen.

Projektledare för byggherren, W50 Enköping och Glommen & Lindberg, är Anders Silfverhjelm:

– Vi är medvetna om det kan finnas olika åsikter, men det som kännetecknar de projekt vi drivit är att de håller hög arkitektonisk nivå, och har kommit att bli uppskattade av både boende och arkitekturkritiker. Vår förhoppning är att det kommer att gälla även här, säger Anders Silfverhjelm.

Gräsmattan norr om Hettermarkshuset har grävts upp.
Gräsmattan norr om Hettermarkshuset har grävts upp.
Karta: Hettemarkshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!