Vid stationen i Enköping hade FMK, det som tidigare var Försvarets motorklubb, men idag är öppen för alla, flera moment att visa upp.

Ett var att tydliggöra vikten av att var fastspänd när man voltar med bilen.

– Först prövar man utan bälte och sedan med, visar Axel Karlsson, ordförande i föreningen som tagit med sig en handfull andra medlemmar från Arboga.

Artikelbild

| Utanför brandstationen i Bålsta får publiken se när räddningstjänsten rycker ut på det som kunde ha varit en allvarlig olycka. Den här gången var det bara övning.

En slags specialbyggd ställning sätts i svängning och bilen kränger kraftigt.

Enköpingsbon Karin Lundin var en av de modiga som vågade testa.

– Det känns som allt blod är här uppe, skrattar hon och pekar mot pannan efter att ha klivit ur.

Lika dramatiskt var det när brandbilen med blåljuset påslaget dundrade in på grusplanen intill brandstationen i Bålsta.

Artikelbild

| Jakob Strand var ett av alla barn som fick klättra upp i en brandbil i helgen. Spännande. Mamma Petra Strand var också med på öppet hus i Bålsta.

Inför en talrik publik visar räddningsmanskapet hur en fastklämd person får hjälp med en trafikolycka. Styrkeledaren Arne Dahlström guidar besökarna och berättar hur hans kollegor går tillväga när rutor slås ut, taket skärs bort och båren till slut hjälper föraren ur bilen.

– Det är kul att visa upp vår verksamhet. Det är ju ändå skattepengar det handlar om, säger han.

Artikelbild

| Axel Karlsson, ordförande i FMK, det som tidigare var Försvarets motorklubb men idag är öppen för alla. Han hade tagit med sig en dryg handfull kollegor från Arboga till Enköping för att visa olika moment.

För Jakob Strand, som besökte räddningstjänsten med mamma Petra, och många andra yngre besökare var höjdpunkten att få klättra upp i en brandbil. 

– Barnen tycker brandbilarna är spännande, men att titta in i ambulanserna brukar de tycka är lite läskigt, säger ambulanssjukvårdaren Robert Kilander och fortsätter:

Artikelbild

| Det var rusning till brandstationen i Enköping när portarna slogs upp klockan tolv.

– Ambulansen är stationerad i Enköping, men en bil utgår alltid från Bålsta.