Platser för fler våtmarker ska utredas

Näringsläckaget i Enköpingsån och Örsundaån ska minskas och kommunen söker nu medel för att utöka åtgärdsarbetet.

”Lantbrukarna är måna om att göra rätt, men processen kring ansökningarna av stöd för miljöåtgärder är komplicerad och tidskrävande”  konstaterar Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun.

”Lantbrukarna är måna om att göra rätt, men processen kring ansökningarna av stöd för miljöåtgärder är komplicerad och tidskrävande” konstaterar Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-09-21 21:00

Enköpings kommun har sökt LOVA-bidrag (lokala vattenvårdsprojekt) för att kunna göra fler miljöåtgärder längs Enköpingsån och Örsundaån.

Tanken är att en konsult ska tillsättas för att ta fram en utredning med förslag på platser där våtmarker kan anläggas på jordbruksmark, för att minska belastningen av näringsämnen i vattendragen.

–  Det är ett komplement till det arbete som redan görs idag, för att vi ska kunna göra fler åtgärder, säger Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun.

I sitt arbete hjälper hon bland annat lantbrukare med ansökningar för ekonomiskt stöd vid anläggande av våtmarker.

–  I det åtgärdsprogram som vattenmyndigheten tagit fram ser man att behovet av exempelvis fosfordammar är stort. Det finns lantbrukare som har marker att avvara och det är viktigt att vi utreder dem, säger Cassandra Telldahl Bjelkelöv. 

Enligt Vattendirektivet ska vattendragen ha en ”god ekologisk status” senast år 2027. Idag har Enköpingsåns avrinningsområde ”sämre än god ekologisk status”,  Örsundaåns avrinningsområde har en ”måttlig till otillfredsställande ekologisk status”. Genom vattendragen transporteras varje år stora mängder fosfor ut i Mälaren.

Det aktuella områdena kring åarna är dock 90 000 hektar stort och det behövs utökade resurser om allt ska kunna utredas.

Arbete pågår även för att få igång vattenråd för både Enköpingsån och Örsundaån, där olika intressenter kan vara medlemmar. Vattenråden gör ett viktigt arbete för en god ekologisk status i vattendragen.

Örsundaån, här vid Nysätra, belastas inte bara av kringliggande jordbruksmarker, ån har ett stort tillrinningsområde  norr om Morgongåva och påverkas även av sågverk och andra industrier.
Örsundaån, här vid Nysätra, belastas inte bara av kringliggande jordbruksmarker, ån har ett stort tillrinningsområde norr om Morgongåva och påverkas även av sågverk och andra industrier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!