Flera bilister larmade polisen en dag i förra veckan om en man som gick på motorvägen i närheten av Ullbrotunneln. När en patrull fick fatt på mannen visade det sig också att en lastbil med punktering stod övergiven i närheten. En kontroll visade att de kartonger som fanns i lastutrymmet innehöll en stor mängd vodkaflaskor.

LÄS MER: Häktad misstänkt för spritsmuggling

Mannen förnekade till en början att han hade någon koppling till fordonet, men medgav senare i förhör att han kört lastbilen. Han greps och fördes till polishuset för fortsatt utredning.

En närmare undersökning visade att lasten bestod av 1 200 liter vodka i enlitersflaskor – en modell som enligt utredningen aldrig har sålts på svenska Systembolaget och därför olovligen måste ha förts in i landet.

Föraren åtalas nu för grov olovlig befattning med smuggelgods. Enligt åtalet måste mannen, som inte står som ägare till lastbilen, åtminstone ha anat att lasten inte var laglig. Mannen har i förhör nekat till brott och förklarat att han inte hade någon kännedom om innehållet i lasten.