– Det kändes oprofessionellt att låta dem vara kvar i lokaler som vi själva inte nyttjar på grund av fukt- och mögelskador. De kommer få ett nytt avtal när det går att flytta tillbaka efter renoveringen, säger Barbara Lundgren, administrativ chef vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Vid kafé Ljungblomman kommer man att hålla öppet så länge som möjligt.

– Vi är kvar där så länge det går. Vi har även ansvaret för två anställda vid kaféet, säger Berit Hansson, ordförande i PRO Enköping.

Artikelbild

| Välbesökt. "Många tycker det är tråkigt att kaféet måste stänga men blir nöjda när de hör att vi ska öppna igen efter renoveringen", säger Monica Eriksson som jobbra i kaféet. Kristina Karlsson fikar varje fredag med sitt fikagäng.

PRO i Enköping är en av landets största PRO-föreningar med 2 400 medlemmar och en stor verksamhet. Att man framöver inte kan nyttja lokalerna vid Ljunggården fullt ut påverkar verksamheten.

– Vi har informerat medlemmarna att det blir ett år som ser annorlunda ut. Ljunggården är ett nav där många pensionärer träffas. Vi ordnar pubafton, danser, medlemsmöten och studiecirklar där, vi måste se till att det fungerar, säger Berit Hansson, ordförande i PRO Enköping.

Tills vidare har man bland annat hyrt lokaler på Östra Järnvägsgatan, i samma fastighet som ABF. Sedan tidigare är mycket av PRO:s verksamhet utspridd över olika lokaler i stan.

– Det gör att det är lite extra jobbigt att vi nu måste flytta på oss från Ljunggården men vi gör så gott det går, säger Berit Hansson.

Artikelbild

| Fikagänget. "Vi är ett gäng som fikar här varje fredag, nu behöver vi tips om ett nytt fikaställe" säger Lena Jansson och Lena Jansson.

Till Ljunggården kommer även Anhörigcentrum att flytta. De driver också en kaféverksamhet, men hur man löser frågan med kaféerna är oklart.

– Vi kommer att ha mer detaljer kring det praktiska när tidsplanen för renoveringen är klar, säger Barbara Lundgren.

Artikelbild

| Tillbaka. "Vi ser verkligen fram emot att kunna vara på Ljunggården igen", säger Berit Hansson, ordförande i PRO Enköping.

Utrymme finns då annan kommunal verksamhet redan har flyttat ut.

Informationen från kommunen och EHB:s sida om planerna för Ljunggården tycker Berit Hansson kunde ha varit bättre till föreningen.

– Men nu har vi kontakt med EHB och ska sätta oss ner för att se vad som händer, vi berörs mycket av det som sker framöver. Vi har till exempel mycket saker på Ljunggården som vi inte vet vad vi ska göra med under renoveringen.

PRO har möjlighet att nyttja kommunens lokaler enligt ett beslut i kommunfullmäktige 1995, man lånar lokalerna av vård- och omsorgsförvaltningen.

– Det viktiga är att allt det vi gör är friskvård. Vi ser verkligen fram emot att kunna vara på Ljunggården igen, säger Berit Hansson.