Årets reaböcker har anlänt till Gestbloms bokhandel. De står i långa rader efter väggarna och tar upp stora delar av butikens golv. Även om det är en hel del böcker så är det ingenting mot hur det var för 10 till 15 år sedan. Gustav Alle minns hur det var förr.

– Årets bokrea har drygt 700 titlar. Två pallar med böcker har kommit som vi ska packa upp under dagen. Förr om åren fick vi säkert tio pallar, det är en avsevärd skillnad.

Under dagen plockas ordinarie böcker bort ur hyllorna och byts ut mot årets reaböcker. Även om någon skulle lockas att handla böcker ur reasortimentet dagen innan är det inte möjligt.

Artikelbild

| Fullt. Årets reaböcker har anlänt till Gestbloms bokhandel. De står i långa rader efter väggarna och tar upp stora delar av butikens golv.

– Nej, det är mycket strikta regler kring bokrean. Precis som katalogen inte får släppas förrän en viss dag så får försäljningen inte börja förrän dagen då rean officiellt startar, förklarar Gustav Alle.

De flesta skönlitterära titlar reas ett och ett halvt år efter att förstaupplagan kom. Då har de hunnit komma ut också i lågprisvarianter och därmed blir resterna av de första inbundna upplagorna så svårsålda att de går på rean.

– Det som brukar gå mest på bokrean är deckare, historiska böcker och faktaböcker om bland annat trädgårdsarbete och handarbete, säger Gustav.

Konkurrensen från näthandeln och att böcker numera konsumeras även digitalt har gjort att bokhandeln i de fysiska butikerna har minskat år för år. Men Gustav Alle anar en ny tid för den fysiska boken.

– Tappet har avtagit, nu ökar faktiskt försäljningen. Jag är inte alls orolig inför framtiden, den fysiska boken kommer alltid att finnas kvar och jag tror att majoriteten föredrar att ha något att bläddra i.