– Vi började visa film på Gamla Bion redan 1992, men då hade vi program på vår och höst och ganska liten publik. 1997 gjorde vi ett försök med film under sommaren i stället, och fann att publiken ökade markant, säger Göran Ulväng, medlem i Föreningen Gamla Bion i Örsundsbro sedan den bildades 1987 och sedan flera år dess ordförande.

Gamla Bion gör skäl för sitt namn, filmvisningar där startade redan 1924 och pågick fram till 1961. Efter många år av förföll kom vändningen 1986 och föreningens bildande. Den gamla biografen och det gamla snickeriet i suterrängvåningen renoverades och återställdes i möjligaste mån i ursprungligt skick. När filmvisningarna startade var det med en projektor och paus mitt i filmen, men sedan några år är det digital teknik som gäller.

– Det blir bättre bild och framför allt bättre ljud, men paus gör vi fortfarande, det hör till, säger Göran Ulväng.

Artikelbild

| Gamla Bion öppnar för säsongen och det finns alltid saker att resonera om för ordförande Göran Ulväng och styrelseledmöterna Nina Leijonhufvud och Valdis Ordéus. Ninas hund Leia avvaktar i ordförandens skugga.

Det är styrelsen som väljer repertoar, och efter Green Book följer Den blomstertid nu kommer, The Favourite, BlacKkKlansmen, The Wife och säsongen avslutas 6 augusti med Shoplifters.

Gamla Bion bjuder också mycket mer än film, helgen 2-4 augusti hålls berättarfestival och i augusti står också två konserter på programmet, rock’n’roll med Kent Wennman den 7 augusti och irländsk folkmusik med gruppen Gyttring den 9 augusti.

– Vi vill vara Örsundsbros nöjespalats, skrattar Göran Ulväng som liksom alla i föreningen arbetar helt ideellt med evenemang i, och underhåll av, Gamla Bion.