Stråkkvartetten Sexton Strängar har spelat ihop sedan 2013. Denna vecka är de ute på turné och besöker förskolor runtom i Enköping med sin föreställning ”Tjena känslor”.

– Det är en familjeföreställning riktad till yngre barn, säger Paula Gårsjö.

Kvartetten har åkt runtom i Sverige och i tisdags var de på Fannalunds förskola. Gabriele Freese och Filip Runesson spelar violin, Paula Gårsjö på viola och Anna Thorstensson spelar cello. Spelandet varvas med sång och dans. Barnen får också vara med och delta genom att dansa, sjunga och uttrycka känslor.

Artikelbild

| Barnen fick också vara med i teatern, det var många som ville berätta vad de var mest rädda för.

– Har ni varit så glada att det pirrar i kroppen? Frågar Anna Thorstensson publiken.

Klassiska stycken som kopplas till en viss känsla blandas med mer ”barnvänliga” låtar. ”Här kommer Pippi Långstrump” passar när man känner sig modig, eller en stråkversion av Samir och Viktors ”Bada nakna” , när man känner sig lite galen och vill bada på Sergels torg.

Kvartetten förkroppsligar olika känslor genom att berätta hur de själva brukar känna när de är glada eller riktigt arga.

– Då brukar jag bita ihop tänderna såhär, fast det blir lite svårt att höra vad jag säger då, säger Filip Runesson.

Barnen blir uppmuntrade att göra samma sak och rynka pannan. Eller dansa som björnen Baloo gör i Djungelboken när man är glad. Känslor som rädsla och att vara ledsen tas också upp.

– Jag kan inte bara ta bort mitt ledsna när jag vill det. Det bästa är när någon säger att det är okej att vara ledsen, säger Anna Thorstensson.

Föreställningen får med hela känslospektrat och kvartetten vill inspirera till fortsatta samtal om känslor.