Maher Abdel Aziz ärkonstnär, fotograf och filmskapare. Han föddes i Damaskus 1968 och har en doktorsexamen i konst. Maher kom till Sverige 2013. Sedan april i år arbetar han i Enköping inom projektet ”Kulturverkstad Tingshuset”, och leder kurser i bland annat filmskapande och måleri för bland annat SFI-grupper.

Han ställer nu ut på Konstrum Drott (gamla posten). Konstrummet invigdes i maj i år och Mahers utställning blir den andra. En tanke med Konstrum Drott är att underlätta för nyanlända konstnärer att komma in på den svenska konstscenen.

Utställningen heter Adrenalin och Porträtt. Adrenalin har motiv med hästar och har visats i Boden 2016. Hästarna hade han sett tillsammans med en kompis på Bodentravet och blivit fascinerad av deras kraft och energi. Men egentligen handlar det inte om hästarna utan om adrenalinet som flödar på travbanan, berättar utställningsinformationen.

Artikelbild

| Ingmar Bergman.

Maher Abdel Aziz porträtt visar kända kulturpersonligheter – författare, skådespelare och filmmakare från mellanöstern och Sverige. Genom sin utställning vill Maher Abdel Aziz sprida kunskap om länder ocn kulturer och bidra till integration.

I Stuart Mayes nyöppnade konstrum, Glitter Ball showroom & projects i gymnastikhuset på Kyrkåsen, visas verk av videokonstnären Antonie Grahamsdotter.

Nyligen invigde konstnären Stuart Mayes, Enköping, sitt konstrum med en utställning av Fredrik Nielsens glaskonst, ett exempel på det experimentella konstnärskap som Stuart vill visa upp i konstrummet, som ligger på bottenvåningen i anrika gymnastikhuset på kyrkåsen.

Den 6 oktober var det vernissage för ännu en experimentellt arbetande konstnär, Antonie Grahamsdotter, som arbetar med videokonst och som frilansande journalist, pedagog, samt utställnings curator.

Artikelbild

| Konstrum Drott ligger i gamla Posten.

Antonie föddes Toronto i Kanada, kom till Sverige och Göteborg som barn och är bosatt i Stockholm. Hon var pionjär med konstvideo i Sverige under 1970- 80 talen och blev 2016 uppmärksammad av EWVA - European Woman Video Artist tillsammans med bland andra Pippi Lotta Rist. Hennes arbete har kretsat kring utsatthet, racism och kolonialism. Flera arbeten (inklusive filmer och installationer med videomaterial) har presenterats på internationella festivaler och utställningar. Antonie är utbildad vid Kungliga konsthögskolans Video avdelning, Jan Van Eyck Akademien (Nederländerna), Konstfack, och KU forskning ’Survival vid Stockholms konstnärliga högskola.