I kommunen var Sverigedemokraterna det parti som ökade allra mest jämfört med EU-valet 2014, plus 8,2 procentenheter. Partiet får sammanlagt 2983 röster. Många av SDs väljare finns i valdistrikten Grillby, Lillkyrka, Torstuna och Örsundsbro.

­– I EU bestämmer de så långt borta och jag vill att makten ska vara närmre oss, säger Camilla Stålnacke som är på väg in i mataffären i Örsundsbro. Hon stannar till under taket, i skydd för regnet och berättar att hon röstat på SD även i tidigare val och att partiets invandingspolitik lockar.

Fredrik Västberg från Örsundsbro ska också handla i affären och berättar att SD fick hans röst i EU-valet.

Artikelbild

| – Det gör mig ledsen att så många i Örsundsbro röstar på SD. Jag tror på människans lika värde och att SDs hat föder mer hat, säger Tobias Ladenstedt.

– De vågar stå för vad de säger och dessutom har partiet haft det tuffast i valdebatten. De får ta en massa skit och kämpa tre gånger så mycket som alla andra, säger han och rusar vidare.

Personer som vill vara anonyma berättar i förbifarten att de upprörs över SDs framgångar i Örsundsbro. Så även Tobias Ladenstedt som vaktar hunden medan familjen handlar.

– Det gör mig ledsen att så många här röstar på SD. Jag tror på människans lika värde och att SDs hat föder mer hat.

Ett annat parti som fick många Enköpingsröster i EU-valet är Kristdemokraterna. Sammanlagt röstade 1573 personer i kommunen på partiet, en ökning med 914 röster, 4,8 procentenheter jämfört med 2014.

– Det är ju jättetrevligt att så många Enköpingsbor väljer att rösta på oss, säger Bo Reinholdsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Enköping som menar att Ebba Busch Thoor och Sara Skyttedal är viktiga för partiets framgångar.

Det parti som tappade flest röster i EU-valet i kommunen är Liberalerna, som bara fick 444 röster, en minskning med 826 röster, 6,6 procentenheter, jämfört med EU-valet 2014.

– Jag antar att de som valt ett annat parti än Liberalerna har tappat förtroende för partiets hantering av Cecilia Wikström, säger Jenny Gavelin, gruppledare för Liberalerna i Enköping, som menar att Liberalernas tidigare toppnamn inte skulle ha petats från EU-listan.

I andra EU-länder ökar däremot de liberala partierna och även de gröna partier, men inte i Sverige och inte heller i Enköping där Miljöpartiet tappar 279 röster jämfört med EU-valet 2014. Trots det är Kenta Hällbom, gruppledare för Miljöpartiet i Enköping, nöjd.

– Vi tog tillbaka tappet från riksdagsvalet. Klart jag hade blivit glad om vi ökade, men vi har inte tappat så mycket, säger han.