Responsen på helgens julmarknad vid Salnecke slott, som lockade flera tusen besökare, var övervägande positiva både från utställare och besökare enligt Mats Thorburn i Fjärdhundraland, en av arrangörerna av marknaden.

– Det är jätteroligt. Vi vet ju att intresset för lokalproducerad mat är stort och det finns ingen matjulmarknad i hela Stockholmsområdet, säger han.

Sedan tidigare arrangemang som föreningen Fjärdhundraland står bakom, exempelvis Mat och människor, vet man att besökarna brukar vara många.

– Nu jobbade vi mycket med riktad annonsering och utskick till dem som anmält att de är intresserade av information från oss. Vi har lockat dem som vi vet gillar mat.

LÄS MER: Se bilderna: Matmarknad gav mersmak

Julmarknaden var ett samarbetsprojekt mellan Salnecke slott, projektet Historisk mat i Fjärdhundraland och föreningen Fjärdhundraland.

­–­ Samarbetet är viktigt och i det här fallet var Salnecke slotts deltagande en förutsättning för marknaden, säger Mats Thorburn.

Marknaden gjordes i projektform och som det var det en engångsföreteelse. Om aktörerna väljer att göra en tradition av marknaden i framtiden återstår att se.

– Vi ska utvärdera arrangemanget först och sen bestämmer vi tillsammans om vi går vidare. Men det vi hört från både säljare och besökare varit så positivt är det troligt att det blir en fortsättning, säger Mats Thorburn.

Föreningen Fjärdhundraland är nu inne på sitt tionde år med olika typer av arrangemang, många med anknytning till mat.

– Vi märker att det blir lättare för varje år. Besökarna kommer, de väljer våra arrangemang då vi står för något som de gillar, säger Mats Thorburn.