”Ingen föds främlingsfientlig”

När den klara vinterdagen övergick i skymning samlades många personer vid Joar Blå för en gemensam manifestation mot rasism och främlingsfientlighet.

Ett 60-tal personer deltog i manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet i Enköping på lördagseftermiddagen.

Ett 60-tal personer deltog i manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet i Enköping på lördagseftermiddagen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-11-30 18:31

Manifestationen är en mångårig tradition i Enköping den 30 november och arrangeras i samarbete mellan de lokala politiska partierna, förutom Sverigedemokraterna. 

I år var det Miljöpartiets Kenta Hällbom som ansvarade för det praktiska och såg till att dela ut facklor till deltagarna. Kommunalrådet Ulrika Ornbrandt (C) var tillsammans med kyrkoherde Anders Grape en av talarna.

Fackeltåget, som i år lockade 60-tal personer, gick från Joar Blå längs Kyrkogatan upp till Rådhustrappen där flera tal hölls.

–  Det är jätteroligt att det inte bara är vi aktiva politiker som deltar i manifestationen, det har kommit många andra också, konstaterar Ulrika Ornbrandt medan fackla efter fackla tänds.

I sitt tal fokuserade hon på barnen och kommande generationer.

– Rasism är ett stort ämne men jag landade i att jag ville tala om vardagsrasismen. Barnen, de är vår framtid och det är där vi måste börja. De flesta barn är nyfikna av naturen och vill veta hur saker fungerar och varför det är som det är. Ingen föds med inneboende främlingsfientlighet, det är något man lär sig, sade Ulrika Ornbrandt.

Anders Grape talade om sociala mediers makt där extrema åsikter normaliseras och om hur viktigt sammahållning är.

– Den stund vi ställer grupper mot varandra faller vi isär, vi måste visa respekt för alla.

Kenta Hällbom avslutade med att tacka deltagarna och konstaterade att man troligen och tyvärr måste samlas för en manifestation även nästa år.

Från Joar Blå gick fackeltåget Kyrkogatan upp till Rådhustrappen där flera tal hölls.
Från Joar Blå gick fackeltåget Kyrkogatan upp till Rådhustrappen där flera tal hölls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!