Besparingar slår hårt mot utsatt grupp

Ska Hela människan RIA i Enköping tvingas att gå i konkurs? Oron är stor efter nedskärningar i bidragen.

”Jag har inte upplevt situationen så allvarlig på de tolv år jag har varit ordförande” säger Mats O Karlsson i Hela människan Ria. Peter Ulveström är ny föreståndare för verksamheten sedan två månader.

”Jag har inte upplevt situationen så allvarlig på de tolv år jag har varit ordförande” säger Mats O Karlsson i Hela människan Ria. Peter Ulveström är ny föreståndare för verksamheten sedan två månader.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-12-05 18:00

När verksamhetsbidragen till föreningarna för 2020 beslutades av socialnämnden fick samtliga sökanden mindre pengar än de begärt.

För den största bidragstagaren, Hela Människan Ria som driver Härbärget, kan socialnämndens beslut få förödande konsekvenser.

–  Vi är en ideell förening, vi har inga egna resurser. Nedskärningen innebär att pengarna tar slut i november, då kan vi gå i konkurs, säger Mats O Karlsson, ordförande i Hela Människan i Enköping.

I år beviljades organisationen 1 530 000 kronor i verksamhetsbidrag, nära 200 000 mindre än begärt. Men även förra året skars bidraget ned med samma summa.

–  Det kom som en chock att man skar ned så kraftigt utan någon dialog före, säger Mats O Karlsson.

Vid det gula huset på Kryddgårdsgatan driver Hela Människan Ria ett härbärge för hemlösa med nio sovplatser samt ett dagcenter där hemlösa kan äta, vila och sköta sin hygien.

Under vintern är alla sovplatser belagda, man får ibland säga nej till folk som vill ha en sängplats.

–  Behovet är stort, det finns ett mörkertal i hemlösheten då många bor hos varandra. Det händer även att socialförvaltningen ringer och frågar efter platser, säger Peter Ulveström, föreståndare vid Hela Människan.

Verksamheten omsätter omkring tre miljoner kronor om året och utöver kommunen är bland annat Svenska kyrkan och EHB bidragsgivare.

– Det innebär att kommunen bekostar ungefär hälften av verksamheten, man får mycket för pengarna, konstaterar Mats O Karlsson.

Genom Arbetsförmedlingen har man flera lönebidragsanställda och man tar emot personer för samhällstjänst från frivården.

–  Vi är en av de största i länet på samhällstjänst, vi kan ta emot personer som inte kan placeras någon annanstans. Det funkar jättebra och några fortsätter som volontärer här, säger Peter Ulveström.

De vänder på alla stenar för att spara men de har ett arbetsgivaransvar för flera anställda och ett stort hus som kräver skötsel och underhåll.

Mats O Karlsson är kritisk till att kommunen som tog beslutet att starta härbärget 1999 nu skär ned på engagemanget.

– De gav oss uppdraget att sköta verksamheten för 20 år sedan. Nu ser man pengarna mer som ett föreningsbidrag, men vi är en del i kedjan i missbrukarvården och för hemlösa.

Förhoppningen står till det möte med kommunens tjänstemän som Mats O Karlsson fått till  i januari.

– Vi är en bra samarbetspartner för kommunen och jag hoppas att vi får till en bra dialog då.

Oron för vad som ska hända med härbärget och dagcenter vid Hela Människan Ria är stor efter nedskärningarna i verksamhetsbidragen.
Oron för vad som ska hända med härbärget och dagcenter vid Hela Människan Ria är stor efter nedskärningarna i verksamhetsbidragen.
Karta: Hela Människan RIA Dagcenter & Härbärge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!