"Det är dags att prova något annat"

Någon eller några skolor i Enköping kan bli först i Sverige med att införa läsår uppdelat på tre terminer.

Skolavslutningen inför sommarlovet är en stark och djup tradition. Bilden är från Västerängsskolans avslutning för några år sedan.

Skolavslutningen inför sommarlovet är en stark och djup tradition. Bilden är från Västerängsskolans avslutning för några år sedan.

Foto: Anders Forngren

Enköpings kommun2019-11-07 21:00

Enköpings kommun gick för en tid sedan ut med att man överväger införandet av tre skolterminer. Samma vecka meddelade Malmö stad att man tänker i liknande banor.

Att nyheten kommer samtidigt från Enköping och Malmö är en ren slump, enligt Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskolorna i Enköping.

– Kanske har de i Malmö också kommit fram till att vi behöver titta på systemet som omgärdar lärandets förutsättningar, säger han.

Anders Härdevik vill låta en eller flera av kommunens grundskolor undersöka förutsättningarna för att införa tre terminer. Ingen skola ska tvingas in i förändringen mot sin vilja. Sedan kan någon eller några pilotskolor införa den nya indelningen av läsåret nästa läsår, med start höstterminen 2020.

Förslaget till tre terminer skulle innebära kortare sommarlov. Några veckor i början och i slutet av dagens sommarlov skulle tas bort. Höstlov och sportlov skulle förlängas och bli två veckor långa. Jullovet skulle fortsätta att vara ungefär som det är idag.

Anders Härdevik tror att tre terminer kan ge ökad flexibilitet och mer tid för återhämtning. Han tycker att det är dags att prova ett annat system än tvåterminerssystemet, som funnits sedan folkskolan infördes 1842.

– Det är ett av Sveriges äldsta system. Vi har aldrig provat något annat. Det enda vi har är någon sorts tradition, säger han.

– När det nuvarande systemet infördes byggde man det på att barnen skulle vara hemma vid skörd bland annat.

En vinst som Anders Härdevik ser med kortare terminer är att det ger utrymme för fler avstämningstillfällen för lärandet.

Det långa sommarlovet, som ofta inleds med "Idas sommarvisa" och "Den blomstertid nu kommer", väcker mycket känslor hos många.

– Jag har full förståelse och respekt för den känslan. Men syftet med det här är att grundskolan ska bli bättre för dem som jobbar i den och bättre för eleverna.

– De nackdelar jag ser finns i föräldrarnas vardagsliv, till exempel om två syskon går på olika skolor och har olika läsårstider.

Rektorerna ska nu i höst meddela om de är intresserade av att pröva möjligheten att införa tre terminer. Verksamhetschefen upplever att förslaget har fått ett nyfiket mottagande.

– Sedan ska man komma ihåg att det här inte är lösningen med stort L. Det finns mer som behöver förändras i nuvarande system och på den resan är tre terminer en bra början, säger Anders Härdevik.    

Anders Härdevik tycker att det är dags att prova något annat än tvåterminerssystemet som har hängt med sedan 1842.
Anders Härdevik tycker att det är dags att prova något annat än tvåterminerssystemet som har hängt med sedan 1842.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!