Ena Energi i limbo – beslut från kommunen dröjer

Beslutet om Ena Energis framtid brådskar.
Ändå har bolaget fortfarande inte fått något besked från Enköpings kommun om hur verksamheten ska gå vidare.
– Vi befinner oss i någon slags limbo, säger Hans Olsson (S), vice ordförande i bolagets styrelse.

"Vi behöver ett beslut för Ena Energis framtid nu", säger Hans Olsson (S), vice ordförande i styrelsen, Jan Hannebo (M), ordförande och Torbjörn Claesson, vd.

"Vi behöver ett beslut för Ena Energis framtid nu", säger Hans Olsson (S), vice ordförande i styrelsen, Jan Hannebo (M), ordförande och Torbjörn Claesson, vd.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2025-03-10 05:00

För ett halvår sedan stod det klart att det saknades ett giltigt beslut för att kraftvärmeverket ska kunna vara borta från hamnen 2035, ett mål som kommunen haft under många år för att kunna frigöra området till bostadsbebyggelse.

Beslutet hade visserligen tagits i Enköpings moderbolags styrelse redan 2021 men detta visade dig vara fel instans. Istället borde politikerna i kommunfullmäktige ha tagit beslutet. När kommunens jurister kom på detta i höstas kände Ena Energi att det var bråttom att få fram ett formellt flyttbeslut om man ska kunna hålla tidsplanen, att ha hunnit etablera en ny anläggning och dessutom ha sanerat hamnområdet senast 2035.

Men om något hänt sedan i höstas vet varken bolagets styrelse eller dess vd Torbjörn Claesson.

undefined
" Ingen på kommunen berättar för oss vad som pågår", säger Torbjörn Claesson, Ena Energis vd.

– Det finns ingen som helst dialog mellan vår ägare (kommunen, reds anmärkning) och oss i bolaget. Vi knackar på dörren på massa olika sätt men får ingen återkoppling. Jag har skickat många mejl till Peter Book men inte fått svar på ett enda, säger Torbjörn Claesson.

Även om det inte funnits ett formellt beslut om att flytta bort från hamnområdet så har bolaget ända sedan 2019 planerat för detta inom projektet Futurena. Där har man kommit fram till ett inriktningsbeslut om hur framtidens fjärrvärme kan produceras och en möjlig placering vid E18. Bolaget har också påbörjat ansökan om miljötillstånd, bett kommunen ta fram en detaljplan för området och ställt frågan om marken ska köpas in.

– Vi är klara med vår planering. Då är det problematiskt att ägaren inte kan komma till något beslut, vi vet ju inte hur vi ska gå vidare, säger styrelseordförande Jan Hannebo (M).

undefined
"Det är problematiskt att ägaren inte kan komma till något beslut", säger Jan Hannebo (M), ordförande i Ena Energis styrelse.

Han är partikamrat med kommunstyrelsens ordförande, Peter Book, men vet ändå inget konkret.

– Nej, det enda jag uppfattat är att det är olika åsikter bland partierna och att det har eskalerat i och med den politiska turbulensen, säger han. 

I förra veckan hölls det ett politiskt möte i kommunen som handlade om Ena Energis framtid. 

– Jag var inte där men har fått berättat att man diskuterade som om vi var tillbaka på ruta ett igen; om Futurena var realistiskt, om vi vill frigöra marken och den typen av saker. De vågar inte ta beslut helt enkelt, säger Hans Olsson.

undefined
"Är vi tillbaka på ruta ett igen", undrar Hans Olsson (S), vice ordförande i Ena Energis styrelse.

Innan det finns ett flyttbeslut kan bolaget inte göra så mycket mer. Under EP:s intervju med de tre representanterna beskriver de situationen med ord som "limbo", "trampa vatten", "grus i maskineriet" och "stoppa huvudet i sanden".

Det enda som det jobbas på med i dagsläget är miljöansökan, som ännu inte är beroende av var den nya anläggningen ska ligga. Planbeskedet och markköpet har pausats och någon upphandling kan inte påbörjas förrän man vet om anläggningen blir av och vilken teknik som ska användas.

Om tidsplanen ska hålla skulle fullmäktige behöva ta ett beslut senast kommande tisdag, nu i mars.

– Så alla förstår ju att det inte kommer att ske. Ärendet är inte bordlagt, det finns ju inte ens, säger Torbjörn Claesson. 

Vad är problemet med att vara kvar där ni är tills kommunen bestämt sig?

– Det påverkar dagens investeringar. Som det är nu bygger vi på oss en underhållsskuld eftersom vi bara åtgärdar det nödvändigaste. Vi behöver ett flyttbeslut för att kunna planera. Och det beslutet påverkar vilken väg vi ska välja. Det är stor skillnad på att investera i något som ska köras fram till 2032 och något som ska köras i 30-40 år till, säger Torbjörn Claesson.

Bolaget Ena Energi

Ägs till hundra procent av Enköpings kommun, via moderbolaget Emab AB.

Ena Energi driver kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme till Enköpingsborna och el som säljs på elbörsen.

För flera år sedan började kommunen diskussionen om att frigöra området i hamnen, där kraftvärmeverket ligger. 

Ena Energi har sedan 2019 planerat utifrån kommunens vilja att frigöra marken senast 2035. Något formellt beslut har ännu inte tagits.

I projektet Futurena har bolaget undersökt framtida energilösningar.

Inom projektet har det tagits fram ett förslag på ny plats och förslag på olika produktionskällor som ska försörja Enköpings framtida fjärrvärmesystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!