Enköping vill inte samverka för bästa skola

Skolpolitikerna har tackat nej till att delta i projektet Samverkan för bästa skola. Tiden och engagemanget räcker inte till.

Kommunen (utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden) tackar nej till att medverka i Samverkan för bästa skola.

Kommunen (utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden) tackar nej till att medverka i Samverkan för bästa skola.

Foto: Jessica Gow / TT

Enköpings kommun2019-09-25 19:00

Skolverket har erbjudit Enköpings kommun att delta i projektet Samverkan för bästa skola med skolorna/förskolorna Lärlingens förskola, Kraftens förskola, Fjärdhundraskolan och S:t Iliansskolan.

I augusti hölls ett möte där Skolverket presenterade projektets innehåll och vilka villkor som gäller för deltagarna. Från kommunens sida var berörda chefer och några politiker från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden representerade på mötet.

Samverkan för bästa skola har tillkommit på uppdrag av regeringen. Uppdraget består av att Skolverket i samarbete med huvudmän ska genomföra insatser för att höja kunskapsresultaten och öka likvärdigheten inom och mellan skolor.

Insatserna riktar sig till skolor och förskolor med särskilt svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat på egen hand.

Utbildningsförvaltningens rekommendation till politikerna i nämnden till mötet tidigare i september var att tacka nej till erbjudandet, "trots det angelägna innehållet".

Orsak: tiden och engagemanget räcker inte till.

Deltagandet kräver tid för planering i många sammanträden. Redan under den inledande hösten skulle stora krav ställas på att kunna frigöra tid och engagemang vid ett deltagande i Samverkan för bästa skola.

"Berörda verksamheter ser det som mycket svårt att frigöra den tid och skapa det engagemang man önskar för ett projekt av denna karaktär", bedömer förvaltningen.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden följde förvaltningens uppmaning och tackade nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!