Försenat fiber försvårar företagandet

Tidsplanen för IP-Onlys utbyggnad av fibernätet i Enköping har förskjutits ytterligare.

IP-Onlys fiberutbyggnad i Enköping dras med nya förseningar och nu är planen att samtliga områden ska vara färdigställda år 2021.

IP-Onlys fiberutbyggnad i Enköping dras med nya förseningar och nu är planen att samtliga områden ska vara färdigställda år 2021.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-10-25 21:00

– Vi har haft problem med återställningsarbetet efter att en tidigare entreprenör gått i konkurs och vi beklagar detta, säger Niclas Karnhill, presschef på IP Only.

Nu arbetar man med att ansluta kunder kontinuerligt.

–  Vi beräknar att färdigställa de sista områdena under 2021, säger Niclas Karnhill.

I södra Hummelsta, från Svinnegarns by mot Hjulsta, fick fiberutbyggnaden en nystart förra hösten.

– Där har vi anslutit de flesta kunderna, 700 av 989, säger Niclas Karnhill.

Att boende vid samma väg inte fått fiber installerat trots att grannen fått det menar IP-Only beror på att den tidigare entreprenören inte utfört allt förberedande arbete. 

– Vi förlorade grävtillståndet från Trafikverket på grund av entreprenörens bristande arbete, vilket lett till förseningar, säger Niclas Karnhill.

IP-Only uppger att man nu återställer felaktiga grävarbeten gjorda av entreprenören, därefter ska man få nytt tillstånd av Trafikverket.

–  Vi beklagar att våra kunder får vänta på grund av detta och vi arbetar hårt för att de ska få sin fiber, säger Niclas Karnhill.

I Enköpings tätort skulle fiberanslutningarna vara klara första kvartalet 2019 och ska enligt uppgift i det närmaste vara färdigt nu.

En av dem som drabbats av förseningarna är Christian Krantz, lantbrukare på Ekholmen söder om Enköping. Vid gården bedrivs växtodling, köttdjursuppfödning, entreprenadverksamhet och uthyrning av bostäder.

Här skulle fiberutbyggnaden vara klar 2017 men ännu har markarbetet inte påbörjats.

– Vi har inte fått något besked alls från IP-Only. De var i kontakt med mig för ett avtal om att få gräva i min mark, men det är inte heller klart, säger Christian Krantz.

Det största problemet för gården är att man inte kan erbjuda hyresgästerna bredband.

– Det är en stor nackdel konkurrensmässigt. Många vill flytta ut på landet och jobba hemifrån, då krävs bredband, säger Christian Krantz.

Nu kör han på ADSL men det har inte samma kapacitet eller stabilitet.

– Som lantbrukare sker alla kontakter med myndigheter via nätet idag. Allt från rapportering till att ladda upp kartor kräver hög hastighet.

Att ordna egen fiber i samarbete med andra på trakten tror han inte fungerar då utbyggnaden redan är påbörjad.

– Vi ligger långt från Enköping och det många markägare som berörs om man ska gräva, säger Christian Krantz.

Ytterligare en aspekt är att lantbruket ofta drabbas av stölder och det är svårt att kamerabevaka utan fiberanslutning.

”Vi förlorade grävtillståndet från Trafikverket på grund av entreprenörens bristande arbete, vilket lett till förseningarsäger Niclas Karnhill, presschef vid IP-Only.
”Vi förlorade grävtillståndet från Trafikverket på grund av entreprenörens bristande arbete, vilket lett till förseningarsäger Niclas Karnhill, presschef vid IP-Only.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!